ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ηλεία - Αρκαδία: «Μάχη» με αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες σε Γορτυνία και Ολυμπία

Φωτιά Ηλεία - Αρκαδία: «Μάχη» με αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες σε Γορτυνία και Ολυμπία
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Στα πύρινα μέτωπα σε Καστράκι, Νεοχώρι και Λιβαδάκι επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Γορτυνία, ενώ βελτιωμένη είναι η εικόνα των αναζωπυρώσεων στην Αρχαία Ολυμπία

Συνολικά στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα από την Τσεχία συμμετέχουν 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα.

Περιοδικά, από αέρος συμβάλλουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης με ρίψεις νερού 7 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη, με το ρωσικό Beriev-200.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Νωρίτερα, δόθηκε εισήγηση για εκκένωση των χωριών Καλλιάνι, Όχθια και Αετοράχη. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι κάτοικοι τον οικισμό Καλλιάνι κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή προς Τρόπαια. Σημειώνεται πως το Καλλιάνι είναι ένας σχετικά μεγάλος οικισμός, με περίπου 250 μόνιμους κατοίκους.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό».

Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.

Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια».

Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη».

Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».

Εκτεταμένες ζημιές στο Πυρρή Γορτυνίας

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι του χωριού Πυρρή στη Γορτυνία, καθώς αναγκάστηκαν να φύγουν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν από την πυρκαγιά η οποία με στροβιλισμούς και μεγάλη ένταση, σε λιγότερο από 20 λεπτά μπήκε στο χωριό και το λεηλάτησε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 10 σπίτια έχουν καεί, ενώ μεγάλη είναι η καταστροφή σε αγροτικές εκτάσεις, ενώ οι περίπου 40 κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για γεννήτριες καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με διακοπές νερού και ρεύματος.

Σε Γέρμα και Σκαμνάκι τα πύρινα στην Ανατολική Μάνη

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε Γέρμα και Σκαμνάκι της Ανατολικής Μάνης παραμένουν τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς όπου επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Κύπρο.

Παράλληλα, στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, η εικόνα της φωτιάς είναι σήμερα πολύ καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες».

Όσον αφορά τις ζημιές από την πυρκαγιά, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές και καταγράφουν εδώ και δύο ημέρες», ενώ αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Επίσης, ο κ. Βερούτης τόνισε ότι «επειδή η φωτιά έπληξε ιδιαίτερα τις ορεινές περιοχές, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά έργα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ