ΕΛΛΑΔΑ

Νέα φωτιά στον Μαρμαρά Χαλκιδικής: Καίει σε δύσβατη δασική έκταση

Νέα φωτιά στον Μαρμαρά Χαλκιδικής: Καίει σε δύσβατη δασική έκταση
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή του Παρθενώνα Νέου Μαρμαρά, στο δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Η φωτιά που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, καίει σε δύσβατη δασική έκταση.

Στο σημείο, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, επιχειρούν 15 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ενώ στην κατάσβεση συμμετέχουν ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Από τη φωτιά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Χθες Πέμπτη 12 Αυγούστου, ξέσπασε άλλη μία πυρκαγιά στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα, σε δασική έκταση στη Βουρβουρού, στο δήμο Σιθωνίας.

Στο σημείο επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, οι οποίοι κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο αργά το απόγευμα, ενώ δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Κάποιες άλλες φωτιές που ξέσπασαν τα προηγούμενα 24ωρα στη Χαλκιδική, πιθανότατα από κεραυνούς, έχουν πλέον σβήσει. Στην περιοχή του Μαρμαρά, ωστόσο, είχε ξεσπάσει άλλη μία φωτιά την περασμένη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 10:30 το βράδυ της Τετάρτης, εκδηλώθηκαν δύο φωτιές σε δασική έκταση στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στον δήμο Σιθωνίας.

H μία φωτιά ξέσπασε στον Νέο Μαρμαρά, στους αμπελώνες του Πόρτο Καρράς και η δεύτερη στον οικισμό του Παρθενώνα. Την ίδια στιγμή, εστίες φωτιάς ξεσπούσαν και σε περιοχές του δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, σε 'Αφυτο και Φούρκα, με την Πυροσβεστική να επισημαίνει ότι το πιο πιθανόν είναι ότι οφείλονται στους πολλαπλούς κεραυνούς που «πέφτουν».

Συνολικά, στα σημεία όπου ξέσπασαν οι φωτιές στο νομό Χαλκιδικής, επιχείρησαν 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα.

Πολιτική Προστασία: Σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς έξι περιοχές το Σάββατο

Στην κατηγορία 4 πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς κατατάσσει η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας έξι περιοχές για το Σάββατο 14 Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 14 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Άνδρου, ΠΕ Θήρας, ΠΕ Κέας – Κύθνου, ΠΕ Μήλου, ΠΕ Μυκόνου, ΠΕ Νάξου, ΠΕ Πάρου, ΠΕ Σύρου, ΠΕ Τήνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ