ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Σκληρή μάχη με νέο μέτωπο στον Μίστρο

Φωτιά Εύβοια: Σκληρή μάχη με νέο μέτωπο στον Μίστρο
Φωτογραφία αρχείου INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες από νωρίς σήμερα και έως αυτήν την ώρα στο νέο μέτωπο πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Μίστρο του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων της Εύβοιας.

Από την Πυροσβεστική σημειώνουν ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής 13 Αυγούστου, βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι προχωρά η κατάσβεσή της, χωρίς να υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Στην περιοχή σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 11 οχήματα με ομάδες πεζοπόρου τμήματος, έξι ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη. Στο έργο των πυροσβεστών συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Όπως αναφέρει το evima.gr η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και καίει δασική έκταση.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 4 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Για την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στον χάρτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά η Εύβοια το Σάββατο

Να σημειωθεί ότι η Εύβοια, βρίσκεται μεταξύ των έξι περιφερειών για τις οποίες η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, έχει προειδοποιήσει για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) το Σάββατο 14 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές για τις οποίες υπάρχει προειδοποίηση είναι οι ακόλουθες:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Άνδρου, ΠΕ Θήρας, ΠΕ Κέας – Κύθνου, ΠΕ Μήλου, ΠΕ Μυκόνου, ΠΕ Νάξου, ΠΕ Πάρου, ΠΕ Σύρου, ΠΕ Τήνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ