ΕΛΛΑΔΑ

Αναχωρούν από την Αθήνα και οι τελευταίοι: Κορυφώνεται σήμερα η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου

Αναχωρούν από την Αθήνα και οι τελευταίοι: Κορυφώνεται σήμερα η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Κορυφώνεται σήμερα και αύριο η έξοδος από την Αθήνα και των τελευταίων αδειούχων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. 

Πολύ αυξημένη είναι αυτή την ώρα η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στης Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της εξόδου των εκδρομέων για τον Δεκαπενταύγουστο.

To Λιμενικό Σώμα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα τουριστικά πρακτορεία οι προορισμοί που παρουσιάζουν αυξημένη πληρότητα είναι αυτοί για τα νησιά των Κυκλάδων.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 24 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά,18 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού 12 από τη Ραφήνα και 9 από το Λαύριο. Χθες Παρασκευή 13/08, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 28 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 24.556 επιβάτες , για τα νησιά του Αρσογαρωνικού 39 απόπλοι πλοίων με 6.776 επιβάτες, από τη Ραφήνα 16 αναχωρήσεις πλοίων με 6.924 επιβάτες και από το Λαύριο 11 αναχωρήσεις πλοίων με 2.964 επιβάτες.

Στο μεταξύ, η κίνηση στα ΚΤΕΛ σημειώνει αύξηση τουλάχιστον 20% σε σχέση με αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τέλος, σύμφωνα με την τροχαία, απαγορεύεται από τις 8 το πρωί, έως τη μία μετά το μεσημέρι, η κίνηση των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου στο ρεύμα εξόδου των εθνικών δικτύων.

Και η φετινή έξοδος είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα του κορωνοϊού, αλλά οι πολίτες εμφανίζονται ενημερωμένοι σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να φέρουν μαζί τους για να ταξιδέψουν, καθώς και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν κατά την επιστροφή τους από τους προορισμούς τους.

Κατά την επιστροφή τους από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας οι επιβάτες οφείλουν να επιδείξουν στις αρμόδιες Αρχές πριν την επιβίβασή τους: α) είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε β) αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο.

Στο δεύτερο περιλαμβάνονται μοριακό, rapid και self test, εφόσον έχει έχουν διενεργηθεί 24 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι. Το περασμένο διάστημα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αποτελούσαν «ισχυρή σύσταση» για τους ταξιδιώτες, ωστόσο η νέα ΚΥΑ έχει αλλάξει τα δεδομένα για τις μετακινήσεις από τα νησιά, καθώς πλέον καθίστανται υποχρεωτικά.

Παράλληλα, οι έλεγχοι στα λιμάνια της χώρας είναι εξονυχιστικοί σε όλους τους επιβάτες, προκειμένου να τηρηθούν στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, δεν επιβιβάζονται.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις προς τα νησιά, εξακολουθούν τα ισχύουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, με τους επιβάτες να χρειάζεται να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 ημέρες πριν, ή PCR τεστ που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών, ή rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών, ή πιστοποιητικό νόσησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ