ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαπενταύγουστος: Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου στην σκιά της πανδημίας

Δεκαπενταύγουστος: Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου στην σκιά της πανδημίας
INTIME / ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

H Ελλάδα αποτινάσσει το ζοφώδες πέπλο της πανδημίας του κορωνοϊού και τη θλίψη που προκάλεσαν οι πολυήμερες πυρκαγιές και γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου -Τήνος, Πάρος, Πάτμος- τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την Επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονται στους ναούς για να προσκυνήσουν.

Οι μάσκες, οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και ο προκαθορισμένος αριθμός πιστών ανά ναό θα συνοδεύσουν και εφέτος τον εορτασμό.

Στα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας απευθύνεται έκκληση στους πιστούς να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός μέσα και έξω από τους ναούς. Η ίδια έκκληση απευθύνεται και για τους εορτασμούς στις περιοχές όπου παραδοσιακά αυτές τις ημέρες στήνονται πανηγύρια.

Στην Παναγία Σουμελά ο Πατριάρχης

Στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, στον εμβληματικό ναό του Ποντιακού Ελληνισμούθα λειτουργήσει ανήμερα της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του Πατριαρχείου, οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν να ανοίξει η Μονή και να χοροστατήσει ο Πατριάρχης στη Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου μετά από πέντε χρόνια αναστηλωτικών εργασιών.

Ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοϊού

Με την πανδημία του κορωνοϊού να «καλπάζει» ολοταχώς προς ένα τέτορτο κύμα και με τη μετάλλαξη Δέλτα να δημιουργεί νέες συνθήκες πίεσης στα νοσοκομεία, βάσει και των μετρήσεων του ΕΟΔΥ, τα βλέμματα των λοιμωξιολόγων είναι στραμμένα πλέον στην επικείμενη επιστροφή των εκδρομέων αμέσως μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, οι εκκλησίες και οι τοπικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς στη διάρκεια των ιερών ακολουθιών και των εορταστικών εκδηλώσεων.

Η κυβέρνηση, οι υγειονομικές αρχές και οι επιστήμονες στρέφουν το βλέμμα τους στα νησιά και στα προσκυνήματα ανά τη χώρα όπου τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου προκειμένου να εξασφαλισθεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας, με σεβασμό στην ιερότητα της ημέρας και τις εορταστικές παραδόσεις.

Επίκεντρο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου, -όπως κάθε χρόνο-, είναι η Τήνος και ο ναός της Ευαγγελίστριας. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν και φέτος στο νησί με τις τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων. Ο εορτασμός θα γίνει με μάσκες και αυστηρά μέτρα εντός του ναού.

Ο Μητροπολίτης Τήνου Δωρόθεος Β’, αναφέρει σε μηνυμά του: «Να ευχηθούμε μέσα από τη καρδία μας η Παναγία μας, η μητέρα μας να θεραπεύσει γρήγορα και τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομείο ταλαιπωρημένοι από τον κορονοϊό και γρήγορα να φύγει μακριά από τη ζωή μας και από τη πατρίδα μας αυτός ο κίνδυνος και να επαναφέρουμε όλοι τη ζωή μας όπως ήταν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ