ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Νυμφαία Κομοτηνής - Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα

Φωτιά στη Νυμφαία Κομοτηνής - Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα
Φωτογραφία αρχείου © Intime p.a.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου σε πευκόφυτη δασική έκταση στη Νυμφαία, στην Κομοτηνή.

Στην κατάσβεση της φωτιάς, που ξέσπασε το μεσημέρι συμμετέχουν 52 πυροσβέστες με δεκατέσσερα οχήματα, τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ρίψεις νερού γίνονται από ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα fonirodopis σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ζητήθηκε η έγκριση και άμεση παρέμβαση με εναέρια κατασβεστικά μέσα η οποία είναι καθοδόν (2 πετζετέλ από Χρυσούπολη Καβάλας, ένα Canadair από Θεσσαλονίκη και ένα ελικόπτερο από Αλεξανδρούπολη). Παράληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο προληπτικής εκκένωσης των οικισμών.

«Εξετάζεται προληπτικά η εκκένωση των οικισμών. Θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά. Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι μετακινήσεις αυτές τις ώρες», δήλωσε σχετικά ο Νίκος Τσαλικίδης.

Πολιτική Προστασία: Σε «συναγερμό» σε τέσσερις Περιφέρειες τη Δευτέρα (16/08)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τη Δευτέρα 16 Αυγούστου και για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ