ΕΛΛΑΔΑ

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Νυμφαία Κομοτηνής

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Νυμφαία Κομοτηνής
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα το Σάββατο το μεσημέρι σε δασική έκταση στη Νυμφαία Κομοτηνής, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Στο έργο της κατάσβεσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πήραν μέρος 66 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, ένα ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη, ενώ υπήρξε συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα της Αυτοδιοίκησης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου σε πευκόφυτη δασική έκταση στη Νυμφαία, στην Κομοτηνή.

Ρίψεις νερού έγιναν από ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα fonirodopis σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ζητήθηκε η έγκριση και άμεση παρέμβαση με εναέρια κατασβεστικά μέσα η οποία είναι καθοδόν (2 πετζετέλ από Χρυσούπολη Καβάλας, ένα Canadair από Θεσσαλονίκη και ένα ελικόπτερο από Αλεξανδρούπολη). Παράληλα εξετάστηκε το ενδεχόμενο προληπτικής εκκένωσης των οικισμών.

«Εξετάζεται προληπτικά η εκκένωση των οικισμών. Θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά. Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι μετακινήσεις αυτές τις ώρες», δήλωσε νωρίτερα ο Νίκος Τσαλικίδης.

Πολιτική Προστασία: Σε «συναγερμό» σε τέσσερις Περιφέρειες τη Δευτέρα (16/08)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τη Δευτέρα 16 Αυγούστου και για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ