ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νέος μίνι καύσωνας με άνοδο της θερμοκρασίας στους 40 βαθμούς

Καιρός: Νέος μίνι καύσωνας με άνοδο της θερμοκρασίας στους 40 βαθμούς
ΙΝΤΙΜΕ

Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η άνοδος θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη, οπότε ο υδράργυρος στα ηπειρωτικά αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα θα σημειωθεί άνοδος της τάξης των 2 έως 3 βαθμών Κελσίου σε μεγάλο μέρος των ηπειρωτικών τμημάτων και της Κρήτης.

Στην Αθήνα το θερμόμετρο το μεσημέρι θα φτάσει κατά τόπους τους 32-34 βαθμούς, στη Θεσσαλονίκη τους 31-33 βαθμούς, στην Πάτρα τους 35-37 βαθμούς, στη Λάρισα τους 36-38 βαθμούς και στο Ηράκλειο τους 28-30 βαθμούς Κελσίου.

Οι πιο επίμονοι καύσωνες στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια

Ο καύσωνας είναι παρατεταμένη περίοδος πολύ ζεστού καιρού, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για μια ορισμένη περιοχή, και μπορεί να συνοδεύεται από υψηλή υγρασία, ιδιαίτερα στις περιοχές με ωκεάνιο κλίμα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καύσωνας υπάρχει όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό, οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν για τουλάχιστον 3 μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καύσωνας στην Ελλάδα συνδέεται με τη μεγάλης κλίμακας μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική (και, σπανιότερα, από τις περιοχές του τριγώνου ανατολικής Τουρκίας-Ιράκ-Συρίας) προς τη χώρα και συνήθως παρατηρείται σε περιόδους διακοπής των μελτεμιών. Επεισόδια καύσωνα παρατηρούνται ουσιαστικά από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ