ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσοχοΐδης: Διερευνώνται τα αίτια των πυρκαγιών - 96 εστίες σε όλη τη χώρα

Χρυσοχοΐδης: Διερευνώνται τα αίτια των πυρκαγιών - 96 εστίες σε όλη τη χώρα
(φωτ. αρχείου) INTIME

Σε έκτακτη ενημέρωση για την αντιμετώπιση των νέων πύρινων μετώπων σε Κερατέα και Βίλια προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοίδης είπε πως πρόκειται για μια δύσκολη μέρα με 45 νέες πυρκαγιές, και ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συνολικά 96 πυρκαγιές.

Στη Λαυρεωτική όπως είπε η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση η οποία με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων 7 μποφόρ πήρε γρήγορα διαστάσεις, ενώ σημείωσε ότι εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε τρεις οικισμούς. Στις 11:30 για εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι, στις 12:15 για τον οικισμό Συντερίνα και στις 12:40 για τον 'Αγιο Κωνσταντίνο.

Η εικόνα όπως είπε στο συγκεκριμένο μέτωπο έχει βελτιωθεί και γίνονται προσπάθειες για την οριοθέτησή της.

Όπως είπε στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας η φωτιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 11 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Στα Βίλια η φωτιά όπως είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, εξελίσσεται σε πυκνή δασική έκταση χωρίς κίνδυνο για οικισμούς. Προχωρήσαμε - σημείωσε- σε μηνύματα εκκένωσης οικισμών, ενώ ενισχύονται οι προσπάθειες για την διασφάλιση των οικισμών προς την πόλη, τον Αγ. Γεώργιο και Παλαιοχώρι.

Όπως είπε, για προληπτικούς λόγους μέσω του 112 αποστείλαμε 5 μηνύματα. Στις 13:05 για εκκένωση των οικισμών Παλαιοχώρι και 'Αγιο Γεώργιο, στις 13:55 για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, στις 15:05 και πάλι για τον οικισμό 'Αγιο Γεώργιο, στις 15:15 για το Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και στις 19:35 για την εκκένωση του οικισμού Βενίζα.

Συνολικά στα Βίλια επιχειρούν 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι οι αρμόδιες αρχές, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών.

«Συνεχίζουμε τη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές», πρόσθεσε, κάνοντας έκκληση σε όλους, να ακολουθούν για την ασφάλειά τους τις οδηγίες των αρχών.

Τέλος, ευχήθηκε γρήγορα περαστικά στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, που υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο τονίζοντας: «ο Νίκος είναι γεννημένος μαχητής και θα νικήσει και σε αυτή τη μάχη».

Φωτιά Βίλια: Μπαράζ εκκενώσεων οικισμών

Σκληρή μάχη πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών, Στρατού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη στα Βίλια, με κύριο στόχο να μην απειληθούν κατοικίες και το Όρος Πατέρα. Νέο μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τη Βενίζα, του έβδομου οικισμού που εκκενώνεται προληπτικά μετά το ξέσπασμα του πύρινου μετώπου που μαίνεται ανεξέλεγκτο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα· έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται παρθένο δάσος.

Οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει μέχρι και αυτήν τη στιγμή.

Η μάχη της κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές κορυφές χωρίς καμία οδική πρόσβαση. Κύριος στόχος είναι να μην απειλήσουν οι φλόγες τα Βίλια και κορυφογραμμές του Όρους Πατέρα.

Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούσαν έως τη δύση του ήλιου με συνεχείς ρίψεις και υδροληψίες, με τη νύχτα να προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη. Συνολικά στα Βίλια επιχείρησαν εννέα ελικόπτερα και οκτώ αεροσκάφη.

Για την κατάσβεση της φωτιάς δίνουν μάχη 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από την Πυροσβεστική. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια -γεωγραφικά προς τα Μέγαρα- καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για επτά οικισμούς: Βενίζα, Παλαιοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Πυρκαγιά Κερατέα: «Πολιορκεί» τον οικισμό Συντερίνα - Αγωνία για τον εθνικό δρυμό Σουνίου

Σκληρή μάχη συνεχίζουν από το πρωί να δίνουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Κερατέα. Το πύρινο μέτωπο «αγγίζει» τα πρώτα σπίτια του οικισμού Συντερίνα, ενώ δίνεται αγώνας να μην ξεφύγει προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Συνεχείς είναι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα με στόχο να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά έως τη δύση του ηλίου. Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγωνιώδη μάχη για να συγκρατηθεί το πύρινο μέτωπο και να μην περάσει τη λεωφόρο Αναβύσσου-Λαυριού, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα κατευθυνθεί ανεξέλεγκτη προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι εάν ξεφύγει η πυρκαγιά μπορεί να φθάσει μέχρι Σούνιο και Λεγραινά. Όπως είπε, έχει ήδη κάψει πολύ μεγάλη περιοχή και υπάρχει φόβος μήπως κατευθυνθεί προς Ανάβυσσο.

Στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι η πυρκαγιά θα έχει οριοθετηθεί μέχρι τη νύχτα.

Λίγο μετά τις 19:00 οι φλόγες έφθασαν στις παρυφές του οικισμού Συντερίνα, ενώ νωρίτερα είχε απειληθεί σοβαρά ο οικισμός Άγιος Κωνσταντίνος, αλλά με υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων η κοινότητα γλίτωσε. Μάχη δινόταν επίσης και στο βορειοδυτικό κομμάτι της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα το μεσημέρι, δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών αυτών, καθώς και για προληπτική εκκένωση των οικισμών Μετόχι και Μεγάλα Πεύκα.

Στην μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 104 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα και υδροφόρες δήμων.

Διερευνώνται τα αίτια

Την ίδια ώρα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Κατοικοι καταγγέλλουν ότι η πυρκαγιά είναι έργο εμπρηστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ