ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Αγώνας για να προστατευθούν τα Βίλια - Μαίνεται το πύρινο μέτωπο

Φωτιά: Αγώνας για να προστατευθούν τα Βίλια - Μαίνεται το πύρινο μέτωπο
ΙΝΤΙΜΕ

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα στα Βίλια, όπου η πύρινη λαίλαπα μαίνεται καταστρέφοντας παρθένο δάσος στο Όρος Πατέρας. Υπεράνθρωπος αγώνας γίνεται για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης ώστε να προστατευθεί η κοινότητα, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο κύρια μέτωπα και διάσπαρτες εστίες. Στην Κερατέα, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε και επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τον έλεγχο τυχόν αναζωπυρώσεων. 

Ώρα 23:00: Στο μέτωπο βρίσκονται ακόμη κάτοικοι και εθελοντές που βοηθούν στη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης για την προστασία των Βιλίων. Δύσκολη θα είναι και αυτή η νύχτα για τα Βίλια, όπου, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, μαίνονται πολλές μεγάλες εστίες φωτιάς μέσα σε πυκνό δάσος και σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων.

Ώρα 22:00: Σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις και κάτοικοι στον Άγιο Σωτήρα, καθώς ο άνεμος, αν και όχι μεγάλης έντασης, πνέει προς εκείνη την κατεύθυνση και εκφράζονται φόβοι μήπως το μέτωπο κινηθεί προς τον οικισμό. Χθες το βράδυ, οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, όπου κάηκαν ολοσχερώς κάποια σπίτια.

Ώρα 20:30: Κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στα μέτωπα Κερατέας και Βιλίων τη Δευτέρα, λέγοντας: «Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση».

Ο υπουργός έδωσε ειδικά απαντήσεις και για το γεγονός ότι δεν επιχείρησε από την πρώτη στιγμή το ρωσικό αεροσκάφος Beriev-200, στις χτεσινές πυρκαγιές, λέγοντας ότι ήταν σε προγραμματισμένη συντήρηση, η οποία ήταν πιο ενδελεχής, λόγω της πτώσης του ιδίου τύπου αεροσκάφους στην Τουρκία, που παρέσυρε στο θάνατο οκτώ άτομα.

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα Βίλια, όπου σήμερα οι δυνάμεις αντιμετώπισαν πολλές αναζωπυρώσεις, ενώ στην Κερατέα η πυρκαγιά είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου. Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι όλοι παραμένουν σε επιφυλακή και επεσήμανε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους και τις επόμενες μέρες καθώς οι συνθήκες ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών.

Ώρα 19:00: Στα Βίλια, όλες οι προσπάθειες επίγειων και εναερίων μέσων πυρόσβεσης έχουν επικεντρωθεί στο Νοτιοανατολικό κομμάτι της πυρκαγιάς στην περιοχή Γκίνη Μάντρας, και στο Νοτιοδυτικό, στα Βαθυχώρια (Μικρό και Μεγάλο). Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς έχει ανακοπεί η επέκτασή της.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν, περιοδικά, 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα τρία ρωσικά -ένα Beriev και τα δύο θηριώδη ilyushin.

Επίσης, επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική, έχει οριοθετηθεί η φωτιά στην Κερατέα και αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις περιβρέχουν την περίμετρο για να μην υπάρξει νέο πρόβλημα από «καντηλάκια».

Στην περιοχή, περιοδικά, επιχείρησαν 8 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ένα ως συντονιστικό της ΕΛ.ΑΣ., δύο από τη Ρωσία και ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και 4 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ilyushin Il-76. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Πενήντα νέες δασικές πυρκαγιές, εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν από χτες μέχρι σήμερα, συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και από τρίτες χώρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Ώρα 16:00: «Η πυρκαγιά στα Βίλια έχει σπάσει σε τρία μέτωπα, η κατεύθυνση του ενός -γεωγραφικά- είναι προς τα Μέγαρα, το δεύτερο είναι σε ένα ύψωμα πριν το όρος Πατέρα και το τρίτο με κατεύθυνση προς την Οινόη», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μέχρι στιγμής στην περιοχή πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο το μέτωπο έχει μήκος 10 χιλιόμετρα.

Συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση και στην πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχει ενεργό μέτωπο και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οριοθετηθεί. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και 5 ελικόπτερα.

Πατούλης: Θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες

Στη «μάχη» που δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στα Βίλια αλλά και τις όποιες αναζωπυρώσεις στην Κερατέα αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Πατούλης είπε ότι στα Βίλια οι εκκενώσεις σε οικισμούς «έγιναν με τους καλύτερους δυνατούς όρους» και πως μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς και δυνάμεις Πολωνών πυροσβεστών.

«Είναι μεγάλη η φωτιά στα Βίλια. Είναι μεγάλο το πύρινο μέτωπο που όλο το βράδυ έκαιγε σε πολλά σημεία του όρους Πατέρα. Ευτυχώς, όμως, όχι κοντά σε οικισμούς παρά το γεγονός ότι εκκενώθηκαν προληπτικά για την προστασία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι στο άλλο μέτωπο της φωτάς στην Κερατέα, παρά την ύφεση, υπάρχουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις ενώ συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει τις προσπάθειες με περισσότερα από 40 υδροφόρα και σκαπτικά οχήματα που βοηθούν το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πατούλης είπε ακόμη πως θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επισημαίνοντας πως «σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι φωτιές δεν ήταν αναίτιες, μπήκαν από ανθρώπινο χέρι, από ανθρώπινο σχεδιασμό, βάσει των καταγγελιών».

Τόνισε ακόμη πως άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας συνολικός σχεδιασμός για την αποκατάσταση όλων των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές. «Η περιφέρεια Αττικής ήδη κάνει σημαντικά έργα για τα όμβρια ύδατα στους δήμους και τις διευθετήσεις ρεμάτων, όμως θεωρώ ότι πρέπει να μπει συνολικός σχεδιασμός μετά τις πυρκαγιές», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε καμία δασική περιοχή που επλήγη από πυρκαγιά χωρίς αναδάσωση. Θα γίνουν ευρύτατες μελέτες και ενέργειες. Τώρα, όμως, είμαστε ακόμη στη μάχη», συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης.

Μέχρι την Κρήτη ο καπνός

Αποκαρδιωτικές εικόνες του καπνού από τη φωτιά που μαίνεται στα Βίλια καταγράφηκαν από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 σήμερα το πρωί.

Ο καπνός φαίνεται να φτάνει τουλάχιστον έως τις δυτικές ακτές της Κρήτης, όπου και συναντά αραιές νεφώσεις που καλύπτουν την περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ