ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βίλια: Παρολίγον αεροπορική τραγωδία με το Ilyushin - Προς ΕΔΕ για το περιστατικό

Φωτιά Βίλια: Παρολίγον αεροπορική τραγωδία με το Ilyushin - Προς ΕΔΕ για το περιστατικό
ΙΝΤΙΜΕ/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Προβληματισμό και ερωτηματικά όσον αφορά τον συντονισμό στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, προκαλεί το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς στα Βίλια, και παραλίγο να οδηγήσει σε αεροπορική τραγωδία, αφού λίγο έλειψε να συγκρουστούν στον αέρα το θηριώδες Ilyushin με αεροσκάφος της πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα το ρωσικό γιγαντιαίο αεροσκάφος Ilyushin, ήρθε σε απόσταση αναπνοής (200 πόδια περίπου 60 μέτρα) από άλλο αεροσκάφος που επιχειρούσε στην περιοχή, και η σύγκρουση αποφεύχθηκε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.

Όπως ακούγεται μάλιστα να λέει στον ασύρματο ο χειριστής αξιωματικός του άλλου αεροσκάφους, σε ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στη δημοσιότητα, μόλις προσγειωθεί θα καταθέσει αναφορά επικίνδυνης κατάστασης.

«Δεν έχω καμία ενημέρωση και προς όλα τα εναέρια μέσα μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης. Παρακαλώ πολύ ενημερώστε να μην ξαναέλθει κανένα Ιλιούσιν στην περιοχή. Το Ιλιούσιν χωρίς να ενημερώσει κανέναν διασταύρωσε στα 200 πόδια απόσταση από εμάς. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο, είναι ανασφαλές, κινδυνεύουμε ανα πάσα ώρα και στιγμή», ακούγεται να λέει ο χειριστής του πυροσβεστικού αεροσκάφους.

Από ότι φαίνεται από την συνομιλία στον ασύρματο, το Ιλιούσιν εμφανίστηκε ξαφνικά κοντά στο έτερο αεροσκάφος που επιχειρούσε στην περιοχή.

Προς ΕΔΕ για το περιστατικό

Πηγές της πυροσβεστικής, επιβεβαιώνουν ότι είναι θέμα χρόνου να διαταχθεί από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για παρ’ ολίγον αεροπορικό δυστύχημα με εμπλοκή του ρωσικού Ilyushin.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για λάθος που θα μπορούσε κατά τις μεσημεριανές ώρες χθες να οδηγήσει σε πολύνεκρο δυστύχημα.

Η ΕΔΕ θα αναζητήσει τις ευθύνες για τη λάθος συνεννόηση και για την εντολή απογείωσης και ρίψης νερού από το ρωσικό αεροσκάφος την επίμαχη στιγμή.

Το ρωσικό αεροσκάφος Ilyushin σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να επιχείρησε το μεσημέρι της Τρίτης περίπου 5-10 λεπτά νωρίτερα από ό,τι έπρεπε με αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει να φύγουν από το σημείο της ρίψης τα υπόλοιπα μικρότερα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής που επιχειρούσαν στο σημείο.

Σημειώνεται ότι λόγω του όγκου που έχει το Ilyushin, την ώρα που επιχειρεί πρέπει να μην υπάρχουν άλλα εναέρια μέσα στην περιοχή.

Το Ilyushin είναι σε θέση να μεταφέρει 42 τόνους νερό στις δυο δεξαμενές του όταν το Beriev μεταφέρει 12 τόνους ή όσο περίπου οκτώ Canadair. Για το λόγο αυτό, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που επιχειρούν την ίδια στιγμή.

Το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος που είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, εστάλη ως έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα από τη Ρωσία, για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ