ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βίλια: «Δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι, το βράδυ οι πυροσβέστες δεν μπορούν να περάσουν»

Φωτιά Βίλια: «Δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι, το βράδυ οι πυροσβέστες δεν μπορούν να περάσουν»
INTIME NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

«Δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι, υπάρχουν 300 πυροσβέστες στην περιοχή και επί εννέα ώρες το βράδυ κοιτάνε το μέτωπο χωρίς να μπορούν να περάσουν πουθενά» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του οικισμού Αγίου Νεκταρίου, Γιώργος Παγώνης, εξηγώντας το πώς ξεκίνησε η φωτιά στα Βίλια που μαίνεται για τέταρτη μέρα. 

Η πρώτη εστία φωτιάς εκδηλώθηκε στις 12:33 το μεσημέρι της Δευτέρας και σύμφωνα με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, η πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000 -ίσως και 90.000- στρέμματα δάσους.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Παγώνης, αρχικά η εστία ήταν μικρή και κάποιοι κάτοικοι προσπάθησαν να τη σβήσουν με κλαδιά και πυροσβεστήρες αυτοκινήτων, «αλλά αυτά τα μέσα δεν μπορούσαν να την κρατήσουν».

Σε διάστημα περίπου τριών λεπτών κι ενώ η αρχική εστία ήταν πάνω στον δρόμο, λόγω των βόρειων ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε.

«Αν ήταν το πυροσβεστικό που επί χρόνια καθόταν εκεί επί εικοσιτετραώρου βάσης αυτήν την περίοδο, θα την είχε προλάβει. Ήταν μια φωτιά που μπορούσε να περιοριστεί» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του οικισμού Αγίου Νεκταρίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Συνολικά επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων με 149 οχήματα, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος». Συνδρομή παρέχουν επίσης, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ