ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσοχοΐδης: Περιπολίες στρατού και αστυνομίας σε 24ωρη βάση σε περιοχές επίφοβες για φωτιές

Χρυσοχοΐδης: Περιπολίες στρατού και αστυνομίας σε 24ωρη βάση σε περιοχές επίφοβες για φωτιές
INTIME / ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Σε περιπολία επί 24ωρης βάσης σε όλη τη χώρα θα βρίσκονται στρατός και αστυνομία σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα.

«Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή και σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώνουμε ότι θα πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση συνεχείς προγραμματισμένες περιπολίες από την Αστυνομία, το Στρατό και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, στα περιαστικά άλση, στην ύπαιθρο και στις δασικές εκτάσεις, με στόχο την αποτροπή και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών», σημείωσε.

«Καλούμε τους συμπολίτες μας σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό! Τις επόμενες ημέρες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αναμένουμε αύξηση της έντασης των ανέμων και συνεπώς αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Απέχουμε από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ο τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 55 νέες πυρκαγιές και σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 94 δασικές πυρκαγιές. Ωστόσο, το κυριότερο μέτωπο που απασχολεί τις δυνάμεις από τη Δευτέρα, είναι εκείνο στη Δυτική Αττική, το οποίο έχει οριοθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί υπό έλεγχο.

Σημείωσε ότι εφαρμόζεται συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίξοοες συνθήκες δηλαδή, το δύσβατο του εδάφους, χωρίς δρόμους, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις αλλαγές ανέμου. «Με όλα τα διαθέσιμα και επίγεια μέσα η κινητοποίηση είναι μεγάλη», πρόσθεσε.

«Οι συνθήκες στο μέτωπο της πυρκαγιάς, είναι αντίξοες, αλλά τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει. Είμαστε όλοι στο μέτωπο, ενισχύσαμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν, 461 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 166 οχήματα. Τις δυνάμεις ενισχύουν 3 ελικόπτερα πυρόσβεσης από το στρατό, υδροφόρες από τους δήμους, πυροσβέστες από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας καθώς και κάτοικοι», σημείωσε ο υπουργός.

«Οι πιλότοι μας υπερβάλουν εαυτόν. Επιχειρούν 33 εναέρια μέσα και το ρωσικό πυροσβεστικό Beriev».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, ευχαρίστησε τους άντρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος, τις πυροσβεστικές δυνάμεις τρίτων χωρών για την βοήθεια που προσφέρουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. «Έχουν την εμπιστοσύνη μας και την ευγνωμοσύνη μας», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ολονύκτιες περιπολίες - 53 συλλήψεις σε 15 μέρες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει ότι σε περιπολία όλο το βράδυ θα βρίσκονται στρατός και αστυνομία σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, σε όλη τη χώρα.

Μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς θα κινούνται από σήμερα, και τουλάχιστον για 7 ημέρες ακόμη, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Οι περιπολίες έχουν οργανωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από απόψε το βράδυ θα πραγματοποιούνται πανελλαδικά (ηπειρωτική χώρα και νησιά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 Αυγούστου μέχρι σήμερα η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό. Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμου του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών. Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, οι 13 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και οι 3 για εμπρησμό κατ εξακολούθηση. Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

Η ενημέρωση της πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Από Ω/19:00/18-08-2021 έως Ω/19:00/19-08-2021 εκδηλώθηκαν 55 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί ομάδα ΣμηΕΑ του Πυροσβεστικού Σώματος. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 22 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού, 2 Ε/Π από τη Ρωσία και 1 Ε/Π από τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και 11 Α/Φ συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ