ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής φαρμακολογίας καταρρίπτει τους εμβολιαστικούς μύθους του Στέφανου Τσιτσιπά

Καθηγητής φαρμακολογίας καταρρίπτει τους εμβολιαστικούς μύθους του Στέφανου Τσιτσιπά
AP Photo/Darron Cummings

Με επιστημονικά δεδομένα απάντησε στον Στέφανο Τσιτσιπά μετά τη δήλωση του τενίστα για το εμβόλιο του κορωνοϊού ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης.

Σφοδρή είναι η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας για τις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά σχετικά με τον (μη) εμβολιασμό του και το κατά πόσο είναι «δοκιμασμένο» το εμβόλιο του κορωνοϊού με ειδικούς όπως η Μίνα Γκάγκα και ο Θάνος Δημόπουλος να έχουν ήδη απαντήσει στον Έλληνα τενίστα τον οποίο αποδοκίμασε και η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Τελευταίος στις απαντήσει στον Στέφανο Τσιτσιπά ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης ο οποίος παραθέτει μια σειρά επιστημονικών δεδομένων και παραπομπών σε ανάρτησή του στο Facebook που ξεκινά με τη φράση: «Στέφανε σκέψου και αυτά».

«Τα δεδομένα από σημαντική μελέτη δείχνουν ότι περισσότεροι από 3.000 νέοι ηλικίας 18 έως 34 ετών που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 και αρρώστησαν αρκετά ώστε να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, το 21% κατέληξε στην εντατική, το 10% μπήκε σε αναπνευστική μηχανή και το 2,7% κατέληξε. Το νέο στέλεχος Δέλτα έχει ισχυρή λοιμογόνο δράση κυρίως στους νέους» γράφει ο κ. Γραβάνης.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη την σοβαρότητα της χρόνιας νόσου ενός τόσο πολυτροπικού ιού όπως αυτός της COVID-19, ιδιαίτερα σε νέους οργανισμούς που βρίσκονται στην ανάπτυξη, ακόμη περισσότερο σε αθλητική πρόκληση-καταπόνηση (επαγγελματίες αθλητές)» λέει ακόμα ο κ. Γραβάνης προς τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Και ο καθηγητής Φαρμακολογίας καταλήγει απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωταθλητή του τένις: «Επειδή ταξιδεύεις διαρκώς, έρχεσαι σε επαφή με πολλούς δραστήριους νέους ανθρώπους θα σου συνιστούσα να εμβολιαστείς άμεσα, ώστε πέραν της υγείας σου και των αγαπημένων σου να προστατεύσεις και την τεράστια πρωταθλητική σου προσπάθεια που όλοι καμαρώνουμε και είμαστε περήφανοι!».

Την επίμαχη δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά περί μη εμβολιασμού του, η οποία και έχει πυροδοτήσει έντονο κύκλο συζητήσεων, «εξήγησε» την Πέμπτη ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς, λέγοντας πως ο γιος του, όπως και άλλοι συναθλητές του, έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. Την ίδια στιγμή, απάντηση στον Στέφανο Τσιτσιπά για το γεγονός ότι δεν βλέπει ανάγκη εμβολιασμού στην ηλικία του, δίνει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα.

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς μίλησε στην ΕΡΤ αναφέροντας πως ο τενίστας «δεν χρειάστηκε να κάνει το εμβόλιο» λόγω ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υποβάλλεται σχεδόν καθημερινά σε τεστ για τον κορωνοϊό.

«Δεν χρειάστηκε να κάνει το εμβόλιο όπως και οι περισσότεροι συναθλητές του. Οι αθλητές έχουν αρκετά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει. Λαμβάνουν τα μέτρα που είναι απαραίτητα (μάσκες, ελεγχόμενες μετακινήσεις, βρίσκονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και κάνουν σχεδόν κάθε μέρα PCR και ANTIGEN TESTS όπως και ο καθένας μας φαντάζομαι ότι χρειάζεται» ανέφερε ο πατέρας του σε γραπτά μηνύματα προς τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι «ο καθένας, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει, εκτιμά τις συνθήκες και πράττει. Όσον αφορά για την αναγκαιότητα των εμβολίων, πιστεύω ότι έχουμε μεγάλο αριθμό σπουδαίων επιστημόνων και σπουδαίων ειδικών γιατρών και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν αλλά και επιβάλλεται να ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να ακολουθήσουν για να θωρακίσουν την υγεία τους».

Ο ίδιος ο Στέφανος Τσιτσιπάς, φανερά ενοχλημένος από τον θόρυβο που έχει προκληθεί μετά τη δήλωσή του ότι θα εμβολιαστεί όταν καταστεί υποχρεωτικό, επέμεινε σήμερα επί του θέματος μετά τον αγώνα του με τον Σεμπάστιαν Κόρντα στο Σινσινάτι, λέγοντας πως θεωρεί ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά.

«Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Για μένα το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούργιο. Έχει κάποιες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά κάποιους ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Απάντηση στον Στέφανο Τσιτσιπά έδωσε η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μέσω ανάρτησής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία τονίζει πως σαφώς και κινδυνεύουν οι νέοι από τον κορωνοϊό.

«Απάντηση στο Στέφανο Τσιτσιπά: Μόνο στο 'Σωτηρία', τους τελευταίους τρεις μήνες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. Είχαν βαρειά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη-επεμβατικό αερισμό και παρόλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. Μόνο σε ένα νοσοκομείο και σε ένα τρίμηνο! Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 2500 θανάτους στην ηλικία αυτή. Είναι λίγοι; Δεν κινδυνεύουν οι νέοι; Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τέννις, εκεί μας κάνεις περήφανους» αναφέρει η Μίνα Γκάγκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ