ΕΛΛΑΔΑ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Από «πρόσωπο» της καμπάνιας για τον κορωνοϊό, «φωνή» των μη εμβολιασμένων

Στέφανος Τσιτσιπάς: Από «πρόσωπο» της καμπάνιας για τον κορωνοϊό, «φωνή» των μη εμβολιασμένων
AP Photo/Christophe Ena

Σπουδαία νίκη έναντι του Ιταλού αντιπάλου του πέτυχε σήμερα ο Στέφανος Τσιτσιπάς κερδίζοντας μια θέση στα προημιτελικά του Cincinnati Open. Είναι αμφίβολο ωστόσο αν την πανηγύρισε όπως της άξιζε καθώς οι αντιδράσεις για τις προ ημερών δηλώσεις του σχετικά με τον (μη) εμβολιασμό του για τον κορωνοϊό δεν έχουν κοπάσει ακόμη.

Οι δηλώσεις του Νο.3 στην παγκόσμια κατάταξη Έλληνα πρωταθλητή αντισφαίρισης πυροδότησαν άμεσες αντιδράσεις αφού «έξυσαν» τη βαθιά πληγή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η προσπάθεια χτισίματος του πολυπόθητου τείχους ανοσίας στη χώρα μας: τα επιστημονικοφανή αλλά διάτρητα επιχειρήματα όσων αρνούνται να εμβολιαστούν.

Με τους επιδημιολογικούς δείκτες να σκαρφαλώνουν, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να μην ξεπερνά το 53% και το στοίχημα του τείχους ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο να έχει εγκαταλειφτεί, οι δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά ήταν η κορυφή του παγόβουνου:

Ερωτηθείς αν έχει εμβολιαστεί ο 25χρονος πρωταθλητής, ο οποίος κάνει τους Έλληνες με τις επιδόσεις του στα κορτ υπερήφανους, δήλωσε: «Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνω, είμαι σίγουρος γι’ αυτό, αλλά ως τώρα δεν είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστώ για να διαγωνιστώ, οπότε δεν το έχω κάνει, όχι».

Δύο ημέρες αργότερα μάλιστα, επιχειρώντας να αιτιολογήσει την επιλογή του αυτή, τα έκανε ακόμη χειρότερα:

«Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Για μένα το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούργιο. Έχει κάποιες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά κάποιους ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί.

Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος. Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour. Οπότε δεν υπάρχει λόγος. Δεν είπα κάτι περίεργο. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Αν είναι να το παίζουμε διπλωμάτες και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για κάτι συγκεκριμένο, ποιος ο λόγος να κάνουμε αυτές τις συνεντεύξεις;

Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σωστό. Δεν μπορεί κάποιος να πάει με ένα εμβόλιο και να σε υποχρεώσει να το κάνεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αν θέλεις να προστατευτείς με το εμβόλιο, δικό σου πρόβλημα, πήγαινε και κάνε το. Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία.

Δεν το βλέπω σαν κάτι κακό. Όπως είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, ο καθένας έχει την ελευθερία να αποφασίσει για τον εαυτό του τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνουμε όλοι, δεν λέω το αντίθετο. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα μας δοθούν πολλές επιλογές, αλλά μέχρι τότε θέλω να δω μια καλύτερη εκδοχή του εμβολίου που να μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς, προσπάθησε να «εξηγήσει» την αποχή από το εμβόλιο λέγοντας πως ο γιος του, όπως και άλλοι συναθλητές του, έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. Εκτίμηση που θέτουν εν εμφιβόλω οι πάμπολλες περιπτώσεις διεθνώς αθλητών που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού.

Ίσως οι δηλώσεις Τσιτσιπά να πέρναγαν αβρόχοις ποσί αν ο συγκεκριμένος αθλητής δεν είχε επιλεγεί πέρυσι από την κυβέρνηση για να επικοινωνήσει την καμπάνια «Μένουμε Ασφαλείς» αναφορικά με την ανάγκη τήρησης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν ο Έλληνας πρωταθλητής είχε αμειφθεί για τη συμμετοχή του, είπε:

«Είναι ένας σπουδαίος αθλητής, οι ικανότητες και η προσφορά του στη χώρα είναι αδιαμφισβήτητη. Εκείνο που αμφισβητείται είναι η ικανότητα του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο για επαρκές χρονικό διάστημα και αμφισβητείται διότι δεν έχει ούτε τις γνώσεις ούτε τις σπουδές ούτε το ερευνητικό έργο που θα του επιτρέψει να σχηματίσει άποψη γύρω από αυτό» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τα θέματα αυτά τα αναλύουν ενημερώνουν την κοινωνία και τοποθετούνται όσοι τα έχουν σπουδάσει όσοι τα έχουν μελετήσει μέσα από το λειτούργημά τους το ιατρικό και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτούς θα είναι καλό να ανατρέχουμε και θα έλεγα ότι όσοι μέσω της εξαιρετικής τους παρουσίας και επιδόσεων σε άλλους χώρους αποτελούν και σημείο αναφοράς για ευρύτερες κοινωνικές ομάδες καλό θα ήταν να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση τέτοιου είδους απόψεων» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι δηλώσεις του τενίστα και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν έγιναν θέμα και στα διεθνή Μέσα με το CNNi να σχολιάζει ότι το εμβόλιο για την Covid-19 έχει διχάσει τον κόσμο του τένις.

«Ο νούμερο ένα παγκόσμιος πρωταθλητής Νοβάκ Τζόκοβιτς δήλωσε τον Απρίλιο ότι ελπίζει ότι το εμβόλιο Covid-19 δεν θα καταστεί υποχρεωτικό για τους παίκτες και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το δικό του καθεστώς εμβολιασμού.

Ωστόσο, οι 20 φορές νικητές του γκραν σλαμ, Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ, πιστεύουν ότι οι αθλητές πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους για να επαναφέρουν τη ζωή σε κάποια μορφή κανονικότητας».

Η απάντηση του επιστημονικού κόσμου

Ωστόσο ο επιστημονικός κόσμος στην Ελλάδα τάχθηκε κατηγορηματικά κατά των αιτιάσεων Τσιτσιπά.

Με επιστημονικά δεδομένα απάντησε στον Στέφανο Τσιτσιπά ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης.

Ο καθηγητής παραθέτει μια σειρά επιστημονικών δεδομένων και παραπομπών σε ανάρτησή του στο Facebook που ξεκινά με τη φράση: «Στέφανε σκέψου και αυτά».

«Τα δεδομένα από σημαντική μελέτη δείχνουν ότι περισσότεροι από 3.000 νέοι ηλικίας 18 έως 34 ετών που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 και αρρώστησαν αρκετά ώστε να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, το 21% κατέληξε στην εντατική, το 10% μπήκε σε αναπνευστική μηχανή και το 2,7% κατέληξε. Το νέο στέλεχος Δέλτα έχει ισχυρή λοιμογόνο δράση κυρίως στους νέους» γράφει ο κ. Γραβάνης.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη την σοβαρότητα της χρόνιας νόσου ενός τόσο πολυτροπικού ιού όπως αυτός της COVID-19, ιδιαίτερα σε νέους οργανισμούς που βρίσκονται στην ανάπτυξη, ακόμη περισσότερο σε αθλητική πρόκληση-καταπόνηση (επαγγελματίες αθλητές)» λέει ακόμα ο κ. Γραβάνης προς τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Και ο καθηγητής Φαρμακολογίας καταλήγει απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωταθλητή του τένις: «Επειδή ταξιδεύεις διαρκώς, έρχεσαι σε επαφή με πολλούς δραστήριους νέους ανθρώπους θα σου συνιστούσα να εμβολιαστείς άμεσα, ώστε πέραν της υγείας σου και των αγαπημένων σου να προστατεύσεις και την τεράστια πρωταθλητική σου προσπάθεια που όλοι καμαρώνουμε και είμαστε περήφανοι!».

Απάντηση στον Στέφανο Τσιτσιπά έδωσε και η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μέσω ανάρτησής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία τονίζει πως σαφώς και κινδυνεύουν οι νέοι από τον κορωνοϊό.

«Απάντηση στο Στέφανο Τσιτσιπά: Μόνο στο 'Σωτηρία', τους τελευταίους τρεις μήνες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. Είχαν βαρειά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη-επεμβατικό αερισμό και παρόλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. Μόνο σε ένα νοσοκομείο και σε ένα τρίμηνο! Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 2500 θανάτους στην ηλικία αυτή. Είναι λίγοι; Δεν κινδυνεύουν οι νέοι; Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τέννις, εκεί μας κάνεις περήφανους» αναφέρει η Μίνα Γκάγκα.

Αλλά και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζάνακης, κάλεσε το Έλληνα τενίστα να είναι πιο προσεχτικός όταν εκφέρει δημόσιο λόγο επειδή αποτελεί πρότυπο και επηρεάζει νέους.

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η άποψη Τσιτσιπά έχει δύο πλευρές, η μία είναι η ατομική πλευρά του ίδιου του αθλητή, η οποία κατά την γνώμη του είναι εντελώς λάθος και θα πρέπει οι γιατροί του και το team που τον προπονεί να προσέξει πάρα πολύ.

Εξήγησε πως ακόμα και αν ο τενίστας περάσει ήπια την νόσο κανείς δεν του διασφαλίζει ότι δεν θα έχει επιδράσεις σε κάποιο οργανικό του σύστημα τόσο μεγάλες που να του διακινδυνέψει την καριέρα του.

Πρόσθεσε πως οι ειδικοί έχουν δει ανθρώπους να αρρωσταίνουν με ήπιο τρόπο και να παθαίνουν είτε καρδιακά προβλήματα, είτε αρρυθμίες ή οτιδήποτε με σοβαρές επιπτώσεις και μάλιστα χρόνιες.

«Συνεπώς αυτή καθαυτή η δήλωση είναι ατυχής και πιστεύω ότι κάποιος από την ομάδα θα πρέπει να προσέξει την ατομική υγεία αυτού του αθλητή που μας κάνει περήφανος με τις επιδόσεις του» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ