ΕΛΛΑΔΑ

Βίλια: Βελτιωμένη η κατάσταση στο μέτωπο - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Βίλια: Βελτιωμένη η κατάσταση στο μέτωπο - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά στα Βίλια, όπου πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές επιχειρούν για 5η ημέρα. Η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο και στο μεγαλύτερο τμήμα της έχει οριοθετηθεί ή τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Κάποιες εστίες παραμένουν ενεργές στο Όρος Πατέρας προς την πλευρά των Μεγάρων, όπου υπάρχει παρθένο δάσος και για το λόγο αυτό οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές βρίσκονται επί ποδός.

Παράλληλα, όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις σε όλο το μήκος του μετώπου που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Ενέργειες γίνονται σε όλα τα σημεία που εκδηλώνονται καπνοί όπως Αγ. Τριάδα, Καντήλι, Κασταναβα.

Mέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι 80.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές τους. Στον οικισμό Θέα, έχουν καεί πάνω από 10 σπίτια.

Οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι 2-3 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη και χωρίς βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Τα εναέρια μέσα που διατέθηκαν και επιχείρησαν από το πρωί στην πυρκαγιά περιοδικά ήταν 22 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, 2 από τη Ρωσία και ενός από τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και 11 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 461 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί και ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή τα drones, που δίνουν εικόνα της πυρκαγιάς από ψηλά, ενώ για τη συνδρομή στο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πατούλης: Πολύ καλύτερα τα πράγματα

«Η σημερινή ημέρα δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Νομίζω ότι θα περάσουμε σε ύφεση με ετοιμότητα για αναζωπυρώσεις», τόνισε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 .

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους οικισμούς. Υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες που δημιουργούν αναζωπυρώσεις, αλλά ελέγχονται. Επιχειρεί μια τεράστια δύναμη με εναέρια μέσα στο όρος Κανδήλι, όπου οριοθετείται το μέτωπο», σημείωσε.

«Η φωτιά έχει μετακινηθεί προς τα Μέγαρα αλλά εκεί δεν έχει πολύ καύσιμη ύλη, υπάρχει χαμηλή βλάστηση και σημειώνονται μικρές αναζωπυρώσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές ενότητες Βιλίων, Μάνδρας και Οινόης του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Λαυρεωτικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 16-08-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για έξι μήνες, ήτοι έως και 16 Φεβρουαρίου 2022. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Αυξάνονται οι περιπολίες στα δάση

Την ίδια ώρα, επί 24ώρου βάσης και κυρίως τις βραδινές ώρες σε επίφοβες για φωτιά περιοχές της χώρας πραγματοποιούνται περιπολίες στρατού και αστυνομίας.

Ειδικότερα, περιπολίες πραγματοποιούνται στις κορυφές βουνών και σε δάση εντός και εκτός Αττικής, για την αποτροπή πυρκαγιών. Οι περιπολίες άρχισαν από το βράδυ της Πέμπτης και θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 7 ημέρες.

Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική, μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς περιπολούν όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους, με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Σημειώνεται ότι από τις 3 Αυγούστου έως σήμερα έχουν γίνει συνολικά 53 συλλήψεις για εμπρησμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ