ΕΛΛΑΔΑ

Πρίγκιπας Κάρολος: Επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Πρίγκιπας Κάρολος: Επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα
Angelos Tzortzinis/Pool via AP

Επιστολές και μηνύματα συμπαράστασης από ξένους ηγέτες, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και την υποστήριξή τους για τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, δέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Βαθιά συγκλονισμένος δηλώνει στην δική του επιστολή ο πρίγκιπας Κάρολος.

Ο πρίγκιπας Κάρολος αφού δηλώνει ότι τόσο η σύζυγός του όσο και ο ίδιος είναι συγκλονισμένοι από την καταστροφή, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι συνδέεται βαθιά με την Ελλάδα και ότι του είναι «οδυνηρό να σκέφτεται τον πόνο που εσείς και η όμορφη χώρα σας πρέπει να υπομείνετε. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σας και με όλους τους Έλληνες αυτές τις δύσκολες και ανησυχητικές στιγμές».

Ο Πρίγκιπας υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όλων μας για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, πριν πληγούμε από ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές.

Για «εφιαλτική καταστροφή» έκανε λόγο σε ανάλογη επιστολή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην MailOnline, ο πρίγκιπας Κάρολος σχετικά με τις φωτιές στην Ελλάδα.

«Λόγω οικογενειακών δεσμών, πάντα ένιωθα μια ιδιαίτερη αγάπη και στοργή για την Ελλάδα. Πέρα από την ομορφιά των τοπίων, της ιστορίας και του πολιτισμού της, τόσο ο πατέρας μου όσο και ο παππούς μου γεννήθηκαν εκεί, και για αυτό με συγκίνησε τόσο που ήμουν καλεσμένος νωρίτερα μέσα στο έτος για τους εορτασμούς των 200 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας».

«Τώρα, πέντε μήνες αργότερα, ραγίζει την καρδιά να βλέπεις τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα, την Τουρκία και τώρα την Ιταλία, που μόλις κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Είναι πραγματικά εφιαλτικό να βλέπεις τους άλλοτε γαλάζιους ουρανούς πάνω από την Πελοπόννησο, την Αττική και την Εύβοια να γίνονται ανοιχτό πορτοκαλί καθώς το ένα μίλι μετά το άλλο του φημισμένου τοπίου της χώρας και πάνω από 100.000 εκτάρια δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν καταστραφεί από τρομακτικές φλόγες, προκαλώντας τραγική απώλεια ζωής, τραυματισμούς και την ευρεία καταστροφή τόσων πολλών σπιτιών και βίων ανθρώπων» προσθέτει.

«Άκουσα πρόσφατα αναφορές από Βρετανούς πυροσβέστες που έσπευσαν εκεί να βοηθήσουν, οι οποίοι λένε ότι δεν είχαν ξαναδεί τέτοιες πυρκαγιές. Μπορώ μόνο να φανταστώ πως οι συνάδελφοί τους που μάχονται να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο στην Καλιφόρνια και από τη δυτική ακτή στα λιβάδια του Καναδά θα έλεγαν το ίδιο».

«Έχω χάσει το μέτρημα ως προς τις καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό οι οποίες έχουν πλήξει τόσο πολλές χώρες ανά την Κοινοπολιτεία και πέρα από αυτήν. Έχω καταθλιπτικές μνήμες έχοντας δει πρώτο χέρι την καταστροφή στην Καραϊβική το 2017, αφού επλήγη από δύο τυφώνες Κατηγορίας 2 την ίδια εβδομάδα. Τώρα βλέπουμε την Αϊτή να πλήττεται από την Τροπική Καταιγίδα Γκρέις, επιδεινώνοντας την καταστροφή που προκλήθηκε από τον σεισμό, που πήρε τόσες ζωές. Οι φωτιές, οι πλημμύρες και οι ολοένα και χειρότερες ξηρασίες που έχουν πλήξει την Αυστραλία το κάνουν ξεκάθαρο: Ο πλανήτης μας είναι σε κρίση και, όπου και αν είσαι, καμιά χώρα δεν είναι άτρωτη».

Συνεχίζοντας, αναφέρεται στους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενιές, με το «να μη λαμβάνουμε υπόψιν σοβαρά όσα λένε οι επιστήμονες».

«Οι προβλέψεις την προηγούμενη εβδομάδα στην Ειδική Αναφορά της IPCC του ΟΗΕ ήταν ξεκάθαρες. Αν δεν δράσουμε άμεσα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχει 89% πιθανότητα ακραία φαινόμενα που λάμβαναν χώρα μια φορά τον αιώνα να λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην επικείμενη COP26 (διεθνή σύνοδο για το κλίμα) στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, ενώ τονίζει πως η πρόκληση είναι «πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική για να την αντιμετωπίσει κάθε χώρα μόνη της. Βρετανοί πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν στην Ελλάδα, μα όλοι πρέπει να τρέξουμε στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή συνολικά».

Καταλήγοντας, εκφράζει την πεποίθηση ότι ο ιδιωτικός τομέας, με τα τρισεκατομμύρια δολάριά του, έχει έναν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο να παίξει, συνεργαζόμενος με κυβερνήσεις, ΜΚΟ, φιλανθρωπικές οργανώσεις και άτομα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος κάνει λόγο για δημιουργία μιας «συμμαχίας προθύμων» προκειμένου να εξεταστεί τι μπορεί να γίνει για να ξεπεραστούν ενδημικά εμπόδια ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον. Παράλληλα, αναφέρεται στην υπογραφή της «Terra Carta» για τον ιδιωτικό τομέα, που θέτει τη βάση για ένα σχέδιο δεκαετίας ως προς την υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ