ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Έτοιμο το νέο δημοτικό σχολείο στο σεισμόπληκτο Δαμάσι

Μητσοτάκης: Έτοιμο το νέο δημοτικό σχολείο στο σεισμόπληκτο Δαμάσι
ΓτΠ

«Το Μάρτιο ο σεισμός κατέστρεψε το Δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου. Είχα υποσχεθεί στον Διευθυντή πως θα χτιστεί νέο σχολείο το συντομότερο δυνατόν. Σήμερα το καινούργιο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές για τη νέα σχολική χρόνια» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου, πέντε μήνες μετά τον σεισμό.

Οδοιπορικό CNN Greece: Η ζωή μετά το σεισμό

Συγκλονιστικές εικόνες έχει καταγράψει το CNN Greece και ο Κώστας Πλιάκος στο οδοιπορικό του στη σεισμόπληκτη περιοχή.

Η πιο σκληρή εικόνα στους μικρούς καταυλισμούς με τα κοντέινερ στα σεισμόπληκτα χωριά της Ελασσόνας και του Τυρνάβου είναι οι ηλικιωμένοι. Παππούδες και γιαγιάδες που δούλεψαν μια ζωή στις σκληρές αγροτικές δουλειές, σπούδασαν παιδιά, έφτιαξαν ένα σπίτι και τώρα προς το τέλος της ζωής τους βρέθηκαν να ζουν μέρα νύχτα σε ένα κοντέινερ 25 τετραγωνικών μέτρων που το πυρώνει καθημερινά ο καυτός θεσσαλικός ήλιος. Η εικόνα γίνεται ακόμη σκληρότερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάποιοι από αυτούς, που είναι ήδη σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να μην προλάβουν να επιστρέψουν στο καινούργιο ή επισκευασμένο σπίτι τους.

Το ερώτημα που κυριαρχεί στα χείλη τους είναι. «Τι θα κάνουμε; Πόσο θα μείνουμε εδώ;» Το «πόσο θα μείνουμε εδώ;» το απαντούν μόνοι τους μεταξύ σοβαρού κι αστείου.

«Δύο με τρία χρόνια το λιγότερο», τους ακούς να λένε, όχι τόσο γιατί το πιστεύουν αλλά περισσότερο για να πάρουν κουράγιο πιστεύοντας μέσα τους ότι η ταλαιπωρία τους θα διαρκέσει λιγότερο. Αν βέβαια πάρουμε παράδειγμα από αντίστοιχες περιπτώσεις σεισμοπλήκτων, ο χρόνος παραμονής στα κοντέινερ ήταν σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερος. Αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα αργά ή γρήγορα θα νοικιάσουν ένα σπίτι, ή αν είναι ηλικιωμένοι θα μείνουν με τα παιδιά τους- όσοι έχουν και ζουν κοντά.

DJI_0147.jpg
O καταυλισμός του Δαμασίου, Στο βάθος το χωρίοCNN Greece, Κώστας Πλιάκος

Οι υπόλοιποι, άνθρωποι με οικογένεια, άνθρωποι που έχασαν σπίτι και μαγαζί, ηλικιωμένοι με μια σύνταξη του ΟΓΑ που δεν έχουν άλλο σπίτι, θα περιμένουν στο κοντέινερ μέχρι να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους.

Δείτε ολόκληρο το οδοιπορικό:

Ελασσόνα και Τύρναβος: Η ζωή μετά το σεισμό - Κοντέινερ, κατεδαφίσεις και απογοήτευση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ