ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Σπάνιες φωτογραφίες έξω από το σπίτι της μητέρας του στον Τσεσμέ

Μίκης Θεοδωράκης: Σπάνιες φωτογραφίες έξω από το σπίτι της μητέρας του στον Τσεσμέ
Politischios/Serhat Karaaslan

Με φωτογραφικά στιγμιότυπα έξω από το σπίτι της Μικρασιάτισσας μητέρας του στην περιοχή Dalyan (Αγία Παρασκευή) του Τσεσμέ, αποχαιρετούν οι Τούρκοι, τον σπουδαιότερο Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Στα φωτογραφικά στιγμιότυπα, που αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα politischios.gr απεικονίζεται ο ίδιος με τη σύζυγό του έξω από το σπίτι της μητέρας του, που εντοπίστηκε με τη βοήθεια της τότε Δημοτικής Αρχής του Τσεσμέ, στο πλαίσιο των κοινών εκδηλώσεων με τον Δήμο Χίου με τον τίτλο «Θεοδωράκεια».

«Οι λαοί δεν είναι εχθροί. Εχθρός είναι ο φόβος και αυτοί που καλλιεργούν το φόβο. Όμως ο Τσεσμές και η Χίος δείχνουν ότι δεν φοβούνται!». Ήταν τα λόγια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη τον Σεπτέμβρη του 2005 στη μεγάλη συναυλία, που έδωσε στον Τσεσμέ της Τουρκίας μαζί με τον Τούρκο μουσικοσυνθέτη Ζουλφού Λιβανελί, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες πολίτες στο αμφιθέτρο του Τσεσμέ, μαζί με τα 300 μέλη Χιακής αντιπροσωπείας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες στις δυο πλευρές του Αιγαίου, που είχαν διοργανώσει εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς για την εδραίωση της φιλίας των δύο λαών.

Το 2005 ο τότε δήμαρχος Χίου Μάρκος Μενής και προσωπικός φίλος του μεγάλου Μουσικοσυνθέτη, μαζί με τον τότε δήμαρχο του Τσεσμέ, είχαν διοργανώσει τα Θεοδωράκεια στο Αιγαίο με εκδηλώσεις στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ο Μίκης Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του στον Τσεσμέ συνεχάρη τους δύο δημάρχους σημειώνοντας ότι “συγχαίρω τους δύο Δημάρχους, τους δύο Δήμους Τσεσμέ και Χίου γιατί χρειάζεται πολύ θάρρος για να οργανώσουν αυτή την κοινή γιορτή”.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι σύμβολο της αντίστασης, της δημοκρατίας, της ελληνοτουρκικής φιλίας και της ειρήνης», είχε πει τότε ο Ζουλφού Λιβανελί, που αφιέρωσε τη συναυλία, στη μητέρα του Μίκη Θεοδωράκη που καταγόταν από τον Τσεσμέ.

Αντίστοιχη συναυλία δόθηκε στα Θεοδωράκεια 2005 και στη Χίο μία μέρα μετά, στο θέατρο Καστρομηνά που από τότε πήρε το όνομα Μίκης Θεοδωράκης.

Το 1986 ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας μαζί με τον Ζουλφού Λιβανελί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ