ΕΛΛΑΔΑ

«Να γίνει σεβαστή η τελευταία επιθυμία του Μίκη» ζητούν οι Χανιώτες

«Να γίνει σεβαστή η τελευταία επιθυμία του Μίκη» ζητούν οι Χανιώτες
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/INTIME

Να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη θέλουν οι φορείς των Χανίων, ενώ προετοιμάζονται να δεχτούν τη σορό του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει επιστολή από τον περασμένο Οκτώβριο στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην οποία έγραψε οδηγίες που είχε δώσει στη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και στον προσωπικό του φίλο και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη.

Την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου αναπαύονται ο πατέρας, η μητέρα και ο αδελφός του, ενώ φαίνεται πως είχε φροντίσει να υπάρχει και νομική κατοχύρωση για να μην αμφισβητηθεί η τελευταία του επιθυμία.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης, τονίζει πως ο ίδιος ο συνθέτης είχε επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά, επισημαίνοντας πως στην ουσία το μόνο που έχει να κάνει ο Σύλλογος είναι να σεβαστεί και να εκτελέσει τις εντολές του ίδιου του εκλιπόντος, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

«Πέφτει σε εμάς το χρέος να σεβαστούμε και να τηρήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη αλλά και να διατηρήσουμε ζωντανό για τις επόμενες γενιές το έργο και την ακτινοβολία του», αναφέρει ο κ. Αγοραστάκης.

Αναφερόμενος στη σύνδεση του Μίκη Θεοδωράκη με τα Χανιά, ο κ. Αγοραστάκης τονίζει πως ο συνθέτης έζησε περιστασιακά και κατά διαστήματα στο σπίτι στον Γαλατά όπου και συνέθεσε μερικά από τα μεγάλα έργα του, όπως τους «Λιποτάκτες», την «Αντιγόνη» αλλά και τη μουσική του τραγουδιού «Όμορφη Πόλη». Η τελευταία επίσκεψη του Μίκη στα Χανιά έγινε το 2017 οπότε και δόθηκε το όνομά του στο νέο θέατρο στο Ενετικό Λιμάνι ενώ βαθιά ήταν η σύνδεσή του με τον τόπο καταγωγής του πατέρα του, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά τις τελευταίες δεκαετίες.

Με τις προσπάθειες του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη έχει δημιουργηθεί ο ιστότοπος mikisguide.gr, που αποτελεί την πληρέστερη βάση δεδομένων για την εργογραφία του, ενώ στο σπίτι της οικογένειας, που πλέον έχει περάσει στην κυριότητα του Δήμου Χανίων, πρόκειται να στεγαστεί το ψηφιακό μουσείο για την ανάδειξη του έργου του.

Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει στο μικρό νεκροταφείο του Γαλατά, σε χώρο που έχει ήδη ετοιμαστεί με ευθύνη του Συλλόγου Φίλων και σε χώρο που έχει ήδη παραχωρηθεί από τον τοπικό δήμο.

Το μνήμα που θα υποδεχτεί τη σορό του έχει ήδη κατασκευαστεί ενώ εκτός απροόπτου η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία του Γαλατά.

Η σορός του προγραμματίζεται να μεταφερθεί στην Κρήτη με πλοίο, κάτι που επίσης είχε εκφράσει ο ίδιος ως επιθυμία.

«Θέλω να αφήσω αυτό τον κόσμο ως κομμουνιστής»

Ο Μίκης Θεοδωράκης, διαισθανόμενος τον θάνατό του, είχε στείλει επιστολή στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σε προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου του 2020 προς τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, έγραφε:

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

Ο μουσικοσυνθέτης είχε ζητήσει από τον Δημήτρη Κουτσούμπα να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του “Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”, Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ