ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία

Δεύτερη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία
Eurokinissi

Δεύτερη επαναπροώθηση μεταναστών από τη Μυτιλήνη πραγματοποιείται αυτή την ώρα. Συνολικά 150 μετανάστες που βρίσκονται σε Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο θα επιβιβαστούν σε τουρκικά πλοία προκειμένου να μεταφερθούν στην Τουρκία. Την ώρα πάντως που το πλοίο ετοιμαζόταν να αναχωρήσει δύο ακτιβιστές έπεσαν στη θάλασσα προκειμένου να εμποδίσουν τον απόπλου. Το λιμενικό τους απομάκρυνε και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά. 

Η διαδικασία σχεδιάστηκε και υλοποιείται κάτω από άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» θα μεταφέρει 50 μετανάστες που προέρχονται από το χοτ σποτ της Μόριας και δεν έχουν εκφράσει βούληση παροχής ασύλου.

Στη συνέχεια, με το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφερθούν 100 μετανάστες προερχόμενοι από την Κω και τη Σάμο οι οποίοι και θα φτάσουν στη Λέσβο με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ».

Στο σύνολό τους, οι μετανάστες θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές στο λιμάνι της πόλης Δικελί απέναντι από τη Μυτιλήνη. Τ

ους μετανάστες κατά τη διαδικασία της επανεισδοχής θα συνοδεύουν, όπως έγινε και την περασμένη Δευτέρα, ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη. Στα πλοία θα επιβιβασθούν, επίσης, και ομάδες ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης για να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόοπτα στη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Δικελί.

250 μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Λέρο

Παράλληλα, και δεδομένης της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στη Χίο, 250 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν, χθες Πέμπτη το βράδυ, στη Λέρο, προκειμένου να μείνουν στο χοτ σποτ του νησιού, έως ότου συζητηθεί η αίτηση βούληση ασύλου την οποία εξέφρασαν.

Οι παραπάνω μετακινήθηκαν με το ναυλωμένο, από το υπουργείο Ναυτιλίας, πλοίο «Τέρα τζετ» το οποίο από το βράδυ της περασμένης Κυριακής βρισκόταν στο λιμάνι των Μεστών.
Οι 250 μεταφέρθηκαν στη Λέρο, αφού το χοτ σποτ στο νησί φιλοξενεί σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης Τετάρτης μόλις 92 άτομα.
Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ υπήρξε προσπάθεια εκκένωσης του τμήματος του λιμανιού της Χίου από τους Σύρους πρόσφυγες που το έχουν καταλάβει, από την Πέμπτη της περασμένης εβδομάδας, όταν και διέφυγαν από το χοτ σποτ και κατευθύνθηκαν προς την πόλη. Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες δέχονταν με προτροπή εκπροσώπων αστυνομικών, λιμενικών και αυτοδιοικητικών Αρχών να μετακινηθούν προς τον ανοικτό καταυλισμό της Σούδας στην τάφρο του κάστρου της πόλης ή στον χώρο δίπλα από το Εργατικό Κέντρο.
Χθες αργά το βράδυ εκφραζόταν η πεποίθηση ότι έως σήμερα το πρωί το λιμάνι της Χίου θα είχε αποδοθεί σε πλήρη λειτουργία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ