ΕΛΛΑΔΑ

Οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων μεταφέρθηκαν στον Καρά Τεπέ

Οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων μεταφέρθηκαν στον Καρά Τεπέ
REUTERS/Marko Djurica

Εκατό περίπου μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που βρίσκονται κρατούνται στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο, συνεχίζουν σήμερα Παρασκευή για τέταρτη μέρα την κατάληψη μέρους της εισόδου του χοτ σποτ. Πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ αρνούνται να λάβουν τροφή και από χθες Πέμπτη και νερό.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι μετανάστες ζητούν να μην απελαθούν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Παράλληλα, περίπου 240 άτομα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν την Τετάρτη και χθες Πέμπτη, από το χοτ σποτ της Μόριας στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

«Όλοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου αλλά, προκειμένου να ανακουφιστεί και το χοτ σποτ της Μόριας, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται στον Καρά Τεπέ ο οποίος θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες που χρίζουν περαιτέρω βοήθειας» είπε μιλώντας στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας Σταύρος Μυρογιάννης.

ιδομενη

REUTERS/Marko Djurica

Στο σύνολό τους, οι πρόσφυγες αυτοί έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου, την ημέρα έναρξης της εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναμένεται να συνεχισθεί η μεταφορά στον Καρά Τεπέ, ανθρώπων που χρίζουν ιδιαίτερης βοήθειας. Στον καταυλισμό αυτόν θα μεταφέρονται επίσης πρόσφυγες που το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν θα εγκρίνεται όταν ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

Στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ συνεχίζουν να παραμένουν και περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στο νησί πριν τις 20 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί και τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα. Προτιμούν όμως να παραμένουν στο νησί, αφού διαπιστώνουν την κατάσταση στον Πειραιά ή σε άλλες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ