ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Δικαστική διαμάχη για το γραφείο τελετών - Εν αναμονή της απόφασης

Μίκης Θεοδωράκης: Δικαστική διαμάχη για το γραφείο τελετών - Εν αναμονή της απόφασης
ΙΝΤΙΜΕ

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας επί της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων αναφορικά με την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, και οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την άποψη να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη.

Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου τελετών, καθώς κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

Μάλιστα, o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη προχώρησε το γραφείο τελετών το οποίο έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδείας του.

«Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείο τελετών στο νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξη Κούγια, ο οποίος ως προς το σκέλος του τόπου της ταφής τόνισε: «Συναινούμε ως προς το περιεχόμενο της αίτησης».

Με νέα προσωρινή διαταγή πριν από λίγο πάντως δίδεται το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών.

Η οριστική δικαστική απόφαση θα εκδοθεί αύριο το πρωί στις 8.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός από σήμερα

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα, Δευτέρα και για τρεις ημέρες εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Το λαϊκό προσκύνημα, θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα στις 3 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί (η πρώτη ημέρα) στις 7 το απόγευμα.

Θα συνεχιστεί την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 4 μ.μ.).

Θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά Χανίων, όπου και τελικώς θα ταφεί μετά τη λύση της σχετικής ενδοοικογενειακής διένεξης.

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία του χωριού και θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φιλοξενηθεί δωρεάν τιμής ένεκεν στις εγκαταστάσεις του Α' κοιμητηρίου μέχρι να γίνει η ταφή του, σύμφωνα με τις τελευταίες επιθυμίες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ