ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Χωρίς σχολική στέγη 600 μαθητές στο Λαγκαδά - Εξετάζεται η τηλεκπαίδευση

Θεσσαλονίκη: Χωρίς σχολική στέγη 600 μαθητές στο Λαγκαδά - Εξετάζεται η τηλεκπαίδευση
ΙΝΤΙΜΕ

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα ξεκινήσει για την πλειοψηφία των 600 μαθητών του 1ου και 2ου γυμνασίου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης η σχολική χρονιά, καθώς τα δύο σχολεία σφραγίστηκαν ως ακατάλληλα, ενώ τα κοντέινερς που παρήγγειλε ο δήμος Λαγκαδά, προκειμένου να στεγάσουν «προσωρινά» τους μαθητές, δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης μιλώντας στη τοπική ιστοσελίδα grtimes, τα κοντέινερς -τα οποία ο δήμος άρχισε να αναζητά από τις 31/8-, «για να κατασκευαστούν χρειάζονται χρόνο…». Μέχρι τότε - σημείωσε ο δήμαρχος συζητείται η λύση της τηλεκπαίδευσης και όπως πρόσθεσε, «για κάποια τμήματα είναι σχεδόν σίγουρο». Ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα τα κοντέινερ να κατασκευαστούν το συντομότερο δυνατό, ενώ όπως είπε για το λόγο αυτό «βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Σύλλογο Γονέων».

Υπενθυμίζεται ότι τα 1ο και 2ο Γυμνάσια Λαγκαδά πριν από σχεδόν μια εβδομάδα «σφραγίστηκαν» ως ακατάλληλα από την εταιρεία στην οποία ανέθεσε ο δήμος Λαγκαδά την μελέτη του κτιριακού συγκροτήματος, αφήνοντας 600 μαθητές χωρίς σχολική στέγη, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η λύση που αποφασίστηκε κατόπιν σύσκεψης, ήταν η χρήση οκτώ κοντέινερς, για το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών, ενώ ένα μικρότερο θα στεγαζόταν σε ένα τμήμα των σχολείων (το οποίο είναι ασφαλές).

Μάλιστα, απόψε στις 20.30 το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την αρχική σελίδα του δήμου lagadas.gr.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από τον δήμο Λαγκαδά το θέμα της συνεδρίασης είναι:

Ενημέρωση των Δημοτικών Παρατάξεων για το πόρισμα του ειδικού κλιμακίου μηχανικών, βάσει του οποίου κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο για την ασφάλεια μαθητών και διδασκόντων, το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, καθώς και για τις λύσεις που εξετάζει η διοίκηση του Δήμου ώστε να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Ακατάλληλα τα σχολεία

Η μελέτη για τα δύο σχολεία τα οποία συστεγάζονται, ολοκληρώθηκε στις 28/8 από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Θεσσαλονίκης που τα έκρινε ως ακατάλληλα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αποφάνθηκε ότι τα κτίρια αποτελούν κίνδυνο για μαθητές και καθηγητές, καθώς υπάρχουν, μεταξύ άλλων, προβλήματα στατικότητας και αποκόλλησης σοβάδων, γεγονός που αναστάτωσε τους γονείς των παιδιών και τους δασκάλους, ενώ είχε συζητηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο διπλοβάρδιας ή απογευματινής λειτουργίας.

Ο κ. Ταχματζίδης, αναφερόμενος στην κατάσταση των δύο σχολείων, τόνισε πως το πρόβλημα ήταν μεν γνωστό, αλλά δεν υπήρχε γνώση της έκτασής του. «Η σημερινή κυβέρνηση ήθελε να έχει εικόνα για την κατάσταση των σχολείων και αποφάσισε να αναθέσει σε εταιρεία να μελετήσει το θέμα, μεριμνώντας για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών», σημείωσε ο δήμαρχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ