ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Με συγκίνηση αλλά και εντάσεις το λαϊκό προσκύνημα

Μίκης Θεοδωράκης: Με συγκίνηση αλλά και εντάσεις το λαϊκό προσκύνημα
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Για δεύτερη ημέρα πλήθος κόσμου βρέθηκε στην Μητρόπολη Αθηνών για να αποτίσει φόρο τιμής στον Μίκη ΘεοδωράκηΜάλιστα το λαϊκό προσκύνημα πήρε μικρή παράταση και απόψε, μετά από ένταση που σημειώθηκε.

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και η αναμονή προκάλεσε ένταση, όταν λίγη ώρα πριν από τις 19:00, οπότε θα ολοκληρωνόταν για απόψε η διαδικασία, αστυνομικοί ενημέρωσαν τον κόσμο να απομακρυνθεί από το σημείο.

Ωστόσο, κάποιοι αντέδρασαν και επιχείρησαν να περάσουν από τα κιγκλιδώματα για να φθάσουν στο παρεκκλήσι. Προκειμένου να αποφευχθούν σκηνές που θα αποτελούσαν προσβολή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, αποφασίστηκε να δοθεί περίπου μία ώρα παράταση στη διαδικασία.

Από το πρωί χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών για το ύστατο «χαίρε». Μεταξύ αυτών και πλήθος ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Το δικό τους «αντίο» στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη είπαν λίγο μετά τις 15:30 και οι Βασίλης Βασιλικός και Κώστας Γαβράς.

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 14:00, ενώ θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων.

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη.

Εν τω μεταξύ, με πυρετώδεις διαδικασίες συνεχίζονται, στα Χανιά, την γενέτειρα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, οι προετοιμασίες για την υποδοχή της σορού του.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, δήλωσε στην ΕΡΤ πως η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φτάσει ακτοπλοϊκώς το πρωί της Πέμπτης στις 7:00 και η πομπή που θα τον μεταφέρει θα κάνει ολιγόλεπτη στάση έξω από τη Δημοτική Αγορά Χανίων, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Τριμάρτυρη, τον Καθεδρικό Ναό των Χανίων, όπου θα τεθεί για λίγες ώρες σε λαϊκό προσκύνημα.

Ακολούθως θα μεταφερθεί στον Γαλατά, όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, δίπλα στους γονείς και τον αδερφό του, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ