ΕΛΛΑΔΑ

Fake μηνύματα περί επιστράτευσης: Στην «τσιμπίδα» της Αστυνομίας 10 άτομα

Fake μηνύματα περί επιστράτευσης: Στην «τσιμπίδα» της Αστυνομίας 10 άτομα
pixabay

Κακόγουστη φάρσα ήταν όπως αποδείχθηκε η αποστολή μηνυμάτων για δήθεν επιστράτευση το καλοκαίρι του 2020. Ωστόσο, η αστυνομία ταυτοποίησε συνολικά δέκα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση και σύντομα θα λογοδοτήσουν στον εισαγγελέα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από συστηματικές έρευνες ενός χρόνου, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι δράστες, είχαν αναστατώσει πολλούς πολίτες πέρσι το καλοκαίρι, καθώς έστελναν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, για δήθεν επιστράτευση, τα οποία τους καλούσαν να παρουσιαστούν.

Η δράση τους, είχε γίνει πονοκέφαλος για τις αρχές ασφάλειας, αφού ενέπλεκαν στρατό, αστυνομία και άλλες υπηρεσίες. Πρόκειται για Έλληνες διαφόρων ηλικιών, (από 21 έως 60 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και ήδη η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης και αναμένονται ασκήσεις διώξεων από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που αφορούσε σε παραπλανητικά μηνύματα κειμένου (sms), τα οποία έλαβε μεγάλος αριθμός πολιτών το καλοκαίρι του 2020, εμφανίζοντας ψευδώς ως στοιχεία αποστολέα Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, τα SMS είχαν ονόματα αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιασθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν λόγω επιστράτευσης.

Επειδή πολλοί ήταν εκείνοι που θορυβήθηκαν και ανέφεραν τα περιστατικά στην Αστυνομία, προκειμένου να μην εξαπατώνται οι πολίτες, είχαν εκδοθεί και σχετικά δελτία τύπου - ανακοινώσεις, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, τον Ιούλιο του 2020.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της διερεύνησης, είχε αλληλογραφία με εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών μαζικής αποστολής μηνυμάτων (SMS), εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές (Κύπρου και Βουλγαρίας).

Ακολούθησε πολύμηνη, ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή - ψηφιακή έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των 10 κατηγορουμένων ως αποστολείς των επίμαχων παραπλανητικών μηνυμάτων.

Από την Αστυνομία υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr)

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

ΔΗΜΟΦΙΛΗ