ΕΛΛΑΔΑ

Λαζανάς για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι σε Στρατό και Σώματα Ασφαλείας

Λαζανάς για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι σε Στρατό και Σώματα Ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς, τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε κλάδους όπως η εστίαση και τα ξενοδοχεία, τα σχολεία, την αστυνομία και το στρατό.

«Σκεφτείτε να έχουμε κρίση στο Αιγαίο και το πλοίο να γυρίσει πίσω γιατί έχει επιδημία μες το πλοίο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια του χειμώνα προφανώς είναι δεδομένο ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσουν».

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για «ευλαβική τήρηση των μέτρων προφύλαξης» όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων τόσο από τους ανεμβολίαστους όσο και από τους εμβολιασμένους πολίτες.

Ο καθηγητής Λαζανάς επέκρινε τη στάση μερίδας γιατρών που πείθουν τους ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν είτε να πάρουν ακατάλληλα φάρμακα είτε να μη διασωληνωθούν, ενώ νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

«Δυστυχώς αυτά τα κρούσματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται», σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς εάν ένας ασθενής μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος να μην διασωληνωθεί, ο κ. Λαζανάς εξήγησε πως «το θέμα είναι πάρα πολύ σύνθετο».

«Εάν είναι σε βαριά κατάσταση ο ασθενείς δεν είναι ψυχικά υγιείς να αναλάβει την ευθύνη και να υπογράψει. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις μπορεί να φύγει αλλά με ειδικές συνθήκες και αφού ειδοποιηθεί ο ΕΟΔΥ να τον μεταφέρει, γιατί είναι μολυσματικός. Το πολύ - πολύ άσχημο είναι ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε μονάδες Covid και αρνούνται ότι έχουν Covid», σημείωσε – μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ