ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Υπό τους ήχους του «Άξιον Εστί» το τελευταίο ταξίδι προς τα Χανιά

Μίκης Θεοδωράκης: Υπό τους ήχους του «Άξιον Εστί» το τελευταίο ταξίδι προς τα Χανιά
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Σε κλίμα συγκίνησης και με τα μεγάφωνα να παίζουν «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι προς τα Χανιά η σορός του Μίκη Θεοδωράκη με το πλοίο της γραμμής από το λιμάνι του Πειραιά. 

Πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, στις πύλες Ε1 και Ε2 για να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, ενώ αρκετά αυτοκίνητα σταμάτησαν και κόρναραν, αποτίοντας φόρο τιμής.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 19:00 στο λιμάνι του Πειραιά από τη Μητρόπολη Αθηνών. Εκεί βρέθηκε και η φιλαρμονική ορχήστρα του Πειραιά, παίζοντας ορισμένα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Εν μέσω χειροκροτημάτων και των ήχων της φιλαρμονικής του Δήμου της πόλης, το όχημα με τη σορό επιβιβάστηκε πρώτο στο πλοίο της γραμμής, ενώ στελέχη του Λιμενικού έλαβαν έκτακτα μέτρα εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Αλλά και μέσα στο πλοίο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, από τους πολίτες που ταξιδεύουν μαζί του «συνοδεύοντάς» τον.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Κρήτη στις 07.30 το πρωί, οπότε και η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στον Γάλατα Χανίων για την ταφή.

H πομπή που θα τον μεταφέρει θα κάνει ολιγόλεπτη στάση έξω από τη Δημοτική Αγορά Χανίων, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Τριμάρτυρη, τον Καθεδρικό Ναό των Χανίων, όπου θα τεθεί για λίγες ώρες σε λαϊκό προσκύνημα.

Ακολούθως θα μεταφερθεί στον Γαλατά, όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, δίπλα στους γονείς και τον αδερφό του, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

Στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι θα μεταβούν αύριο Πέμπτη στα Χανιά για τον σκοπό αυτόν.

H Αθήνα αποχαιρέτησε τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν, παρά την ισχυρή βροχή, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στη Μητρόπολη Αθηνών για να πουν το «τελευταίο αντίο» στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη της Ρωμιοσύνης, Μίκη Θεοδωράκη.

Κρατώντας κόκκινα και λευκά λουλούδια, και αψηφώντας τη βροχή που άρχισε να πέφτει το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην Μητρόπολη Αθηνών για να πει το «τελευταίο αντίο» στον κορυφαίο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη.

Με θλίψη αλλά και ευγνωμοσύνη οι πολίτες αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Έλληνα, οι νότες του οποίου ταξίδεψαν τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου.

Σε πλήρη αρμονία με τη διάθεση των συγκεντρωμένων, η ψιλή βροχή που άρχισε να πέφτει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου λαϊκού προσκυνήματος συναινούσε στην ατμόσφαιρα κατάνυξης.

Διαβάστε αναλυτικά:

H τελευταία υπόκλιση στον Μίκη Θεοδωράκη - Κοσμοσυρροή για την τελετή αποχαιρετισμού

Φανερά συγκινημένη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξήρε την προσωπικότητα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, κάνοντας λόγο, για έναν «άνθρωπο - σύμβολο για τον Ελληνισμό».

Με συγκινητικά λόγια μίλησε στον επικήδειο λόγο του και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Στο φέρετρό σου υψώνεται, αντριεύει και θεριεύει όλη η Ελλάδα», δήλωσε συγκινημένος ο κ. Κουτσούμπας κατά την εκφώνηση του επικήδειου λόγου του προς τον Μίκη Θεοδωράκη.

Διαβάστε αναλυτικά την live κάλυψη του CNN Greece της τελετής αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ