ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο-ντοκουμέντο: Πώς διαφήμιζε κύκλωμα διακίνησης τις «υπηρεσίες» του σε μετανάστες

Βίντεο-ντοκουμέντο: Πώς διαφήμιζε κύκλωμα διακίνησης τις «υπηρεσίες» του σε μετανάστες
screen grab από βίντεο

Βιντεάκια τα οποία χρησιμοποιούσαν ως. .. «διαφημιστικά» σποτ για να πείθουν τους παράτυπους μετανάστες για τον τρόπο που θα τους μετέφεραν εκτός Ελλάδας, είχαν οι διακινητές παράτυπων μεταναστών που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Στα βίντεο αυτά αποτυπώνονται παράτυποι μετανάστες οι οποίοι είχαν δώσει αρκετά χρήματα στα μέλη της σπείρας και βρίσκονται πάνω σε μια βάρκα.

Το συγκεκριμένο βίντεο είναι από παράνομη διακίνηση το καλοκαίρι, ενώ κάποια στιγμή αποτυπώνεται και ένα σκάφος του λιμενικού το οποίο ακινητοποιεί το σκάφος τον διακινητών.

Μάλιστα στο «διαφημιστικό» τους αυτό σποτ, τα μέλη της σπείρας υποστήριζαν ότι το λιμενικό οδήγησε με ασφάλεια στη στεριά τους παράτυπους μετανάστες και αργότερα όλοι τους υπέβαλαν αιτήματα ασύλου.

Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο κύκλωμα παράνομης διακίνησης που είχε έδρα το κέντρο της Αθήνας.

Οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Αθηνών συνέλαβαν συνολικά 15 άτομα ενώ έκαναν 12 εφόδους σε σπίτια.

Τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να επιτύχουν την διακίνηση των αλλοδαπών – μεταναστών χρησιμοποιούσαν τρεις διαφορετικούς τρόπους διακίνησης και συγκεκριμένα:

  • Διακίνηση με αεροπλάνο , ήταν πιο διαδεδομένος τρόπος παράνομης μεταφοράς των αλλοδαπών από την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από Χώρες της Ασίας. Τους μετέφεραν στο Αεροδρόμιο Αθηνών, τους εφοδίαζαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και για να επιτύχουν μάλιστα την παραπλάνηση των Αρχών εξέδιδαν στον ενδιαφερόμενο (2) αεροπορικά εισιτήρια. Το ένα εισιτήριο ήταν για τη χώρα επιλογής του στην Ευρώπη και το έτερο εισιτήριο ήταν με προορισμό πόλη της Ελλάδα, το οποίο επιδείκνυε κατά τον αρχικό έλεγχο. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, κυμαίνετο από 4.500 έως 10.000 ευρώ.
  • Ο δεύτερος τρόπος μεταφοράς των αλλοδαπών ήταν από τον Ελλαδικό Χώρο και προς την Ιταλία, μέσω ακτοπλοϊκών μεταφορών. Τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν να επιβιβάσουν τα ενδιαφερόμενα άτομα σε κοντέινερ ή σε «καβάτζες» των φορτηγών, τα οποία εν συνεχεία θα επιβιβάζονταν στο πλοίο. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, κυμαίνετο από 600 έως 3.000 ευρώ.
  • Ο τρίτος τρόπος μεταφοράς ήταν οδικώς, δια μέσου της Αλβανίας σε έτερες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτή την περίπτωση το κύριο κομμάτι της διαδρομής πραγματοποιούνταν με οχήματα (Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα, ταξί, λεωφορεία), ενώ τα σύνορα τα διέσχιζαν πεζή, προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, ήταν τουλάχιστον -4.000- ευρώ.

Τα μέλη της σπείρας οδηγήθηκαν χθες το πρωί στον εισαγγελέα με τη βαριά δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ