ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία εξωτερικών φυλάκων: Έχουμε όπλα από το 1911

Καταγγελία εξωτερικών φυλάκων: Έχουμε όπλα από το 1911
ΥΕΦΚΚ

Με οπλισμό που πια είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθεί αλλά και με σοβαρό πρόβλημα προμήθειας φυσιγγίων αποκαλύπτουν ότι κάνουν περιπολίες περίπου 800 εξωτερικοί φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα καταγγέλλουν, ο οπλισμός τους αποτελείται από περίστροφα του 1911, του 1917, του 1935 και του 1950.

Πηγή: ΥΕΦΚΚ

Η συντριπτική πλειοψηφία των εξωτερικών φρουρών έχει αναγκαστεί να αγοράσει μόνοι της τα όπλα που χρησιμοποιούνται στην υπηρεσία ως ατομικός οπλισμός, καθώς, όπως καταγγέλλεται, ο υπάρχων οπλισμός είναι επικίνδυνος για τους ίδιους, ενώ αποκαλύπτεται ότι υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα ώρα και στιγμή να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός

Μάλιστα, οι εξωτερικοί φύλακες έθεσαν για ακόμη μία φορά το θέμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας, όπως ακριβώς θα πραγματοποιηθεί νέα παραλαβή οπλισμού για την Αστυνομία, έτσι να γίνει και για τους ίδιους.

Αυτούσια η επιστολή των εξωτερικών φρουρών

Η επιστολή των εξωτερικών φρουρών των φυλακών αναφέρει τα εξής:

«Θέμα: «Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου υπηρεσιακού οπλισμού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των Κατ/των Κράτησης».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ένα από τα μείζονα προβλήματα που η Ομοσπονδία μας έχει θίξει διεξοδικά σε συναντήσεις της με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου, είναι αυτό της ύπαρξης ενός μεγάλου αριθμού απαρχαιωμένου ατομικού οπλισμού (περιστρόφων) στα χέρια των Εξωτερικών Φρουρών και την αδήριτη ανάγκη αντικατάστασής του.

Δυστυχώς, από αρχής ανάληψης των υπηρεσιακών της καθηκόντων η Εξωτερική Φρουρά διέθετε ως ατομικό οπλισμό τα «αποφόρια» της Ελληνικής Αστυνομίας, περίστροφα διαμετρήματος 0,32 cal του 1911 και 1917 καθώς και περίστροφα διαμετρήματος 0,38 cal. του 1935 και του 1950.

Προσπάθειες αντικατάστασης τους έγιναν το 2003 και το 2008 αλλά δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησαν.

Αν δεν ήταν τόσο τραγικό η ύπαρξη οχτακοσίων (800) και πλέον περιστρόφων, στα χέρια της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ένοπλης Υπηρεσίας των Καταστημάτων Κράτησης, μίας Υπηρεσίας υπεύθυνης για τις μεταγωγές εκατοντάδων κρατουμένων καθημερινώς σε Νοσηλευτικά ιδρύματα και Δικαστήρια, της Υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη για την περιμετρική επόπτευση των Καταστημάτων και τη φύλαξη των εξωτερικών θυρωρείων κάποιων εκ των Φυλακών, θα ήταν αστείο ακόμα και να το συζητάμε.

Η ζωή όμως των συναδέλφων μας καθώς και η υπηρεσιακή μας ακεραιότητα και συνείδηση, σε ότι ευδοκίμως πράττουμε για περισσότερα από 21 συναπτά έτη, μόνο αστεία δεν μας φαίνεται.

Μεταξύ άλλων σοβαροτάτων προβλημάτων και ελλείψεων της Υπηρεσίας μας, έχουμε πολλάκις αναφέρει και το πρόβλημα του απαρχαιωμένου ατομικού οπλισμού και οι προφορικές διαβεβαιώσεις πολιτικών μας προϊσταμένων, πως η αντικατάσταση των περιστρόφων με σύγχρονα πιστόλια θα ήταν κάτι «εύκολο», μας άφηνε με ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Αντ’ αυτού όμως και σχεδόν 2 χρόνια μετά, φαίνεται πως η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και η χορήγηση σύγχρονου ατομικού οπλισμού, όχι μόνο δεν ήταν «εύκολη», αλλά η δυσκολία αφορά ΜΟΝΟ την Υπηρεσία μας, αφού το Υπουργείο για άλλες «συστεγαζόμενες» Υπηρεσίες εντός αυτού, προκηρύσσει με ευκολία διαγωνισμούς χιλιάδων πιστολιών διανέμοντάς τα ΠΑΝΤΟΥ, ΠΛΗΝ της Εξωτερικής Φρουράς.

Το πρόσφατο παράδειγμα της προκήρυξης διαγωνισμού άλλων (1000) χιλίων πιστολιών από το Υπουργείο, όχι για την Υπηρεσία μας αλλά για την Ελληνική Αστυνομία, καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πως ίσως ακόμα κανείς δεν έχει αντιληφθεί στο έπακρο ότι, σχεδόν 800 Εξωτερικοί Φρουροί φρουρούν καθημερινά περισσότερους από 11.000 κρατούμενους σε 27 καταστήματα Κράτησης, έχοντας ατομικό οπλισμό περίστροφα του 1950, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Πολιτείας προς την Υπηρεσία μας ήταν και παραμένει, να φροντίσει ο κάθε Εξωτερικός Φρουρός να έχει σύγχρονο ατομικό οπλισμό, παρόλο που πολλοί συνάδελφοί μας στο πέρασμα των ετών και περιμένοντας την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ μέριμνα των επί σειρά ετών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων της, προέβησαν σε αγορά δικού τους, επιβαρυνόμενοι με ποσά άνω των 700,00 ευρώ έκαστος.

Το αίτημα για την αντικατάσταση όλου του πεπαλαιωμένου οπλισμού της Εξωτερικής Φρουράς δεν αποτελεί μία στείρα διεκδίκηση της Ομοσπονδίας μας, αλλά μία επιβαλλόμενη πλέον ενέργεια από μέρους σας που την επιτάσσει η υφιστάμενη κατάσταση γενικότερα στο χώρο των Φυλακών και που αποσκοπεί, όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας μας αλλά και στην διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής.

Ο αριθμός των προς αντικατάσταση περιστρόφων, καθώς και το κόστος αντικατάστασής τους δεν κρίνεται σε καμία περίπτωση απαγορευτικός για το Υπουργείο μας, αφού η ηγεσία του έχει αποδείξει πως είναι ικανή για την προκήρυξη διαγωνισμών περισσοτέρου αριθμού πιστολιών.

Η αντικατάσταση του συνόλου των περιστρόφων της Ελληνικής Αστυνομίας και η χορήγηση νέων σύγχρονων πιστολιών για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης, είναι θέμα ζωής, προσωπικής προστασίας, διαφύλαξης της κοινωνικής ασφάλειας και δυνατότητας ορθής εκτέλεσης των υπηρεσιακών μας καθηκόντων.

Οι άμεσες ενέργειές σας κρίνονται εκ των ουκ άνευ...»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ