ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021 - Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα γίνω μνημείο του εαυτού μου

ΔΕΘ 2021 - Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα γίνω μνημείο του εαυτού μου
ΙΝΤΙΜΕ / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με ένα απόσπασμα από τις «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ» του Μπέρτολτ Μπρέχτ απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναφορικά με το τι έχει αλλάξει ο ίδιος και το κόμμα του, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

«Και τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διαρκώς εξελίσσεται», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ένα κόμμα σε κίνηση και σε ό,τι με αφορά δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου», είπε.

«Έχω κάνει λάθη, έχω δώσει μάχες και πλέον σήμερα έχω σίγουρα συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι. Αν θες να είσαι χρήσιμος προς τους πολίτες που εκπροσωπείς είναι να κάνεις το μέγιστο δυνατό για να προωθήσεις τα δικαιώματά τους», είπε μιλώντας στην συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.

«Κατανοώ ότι αυτό που είναι αναγκαίο αν θες να είσαι χρήσιμος απέναντι στους πολίτες είναι να βρεις τις μέγιστες δυνατότητες για να εξυπηρετείς τα συμφέροντά τους. Αυτό μπορεί να έρθει μέσα από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και μέσα από την ανάδειξη προσώπων μέσα από τους κοινωνικούς χώρους, ανάμειξη και πάντρεμα ιδεών και προσώπων» προσέθεσε.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε θεματικές προγραμματικές παρουσιάσεις, όπου δεν ήταν μόνος του, αλλά πλαισιωμένος από καταξιωμένα και νέα πρόσωπα. «Η παρουσία νέων προσώπων δεν σημαίνει ότι θα έρθουν να βγάλουν από το κάδρο πρόσωπα καταξιωμένα που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του κόμματος», είπε, τονίζοντας ότι στόχος είναι το πάντρεμα και η ισορροπία.

Για δημοσκοπήσεις: Θα δούμε στην κάλπη τι εμπιστεύονται οι πολίτες και τι όχι

«Στις μετρήσεις υπάρχει μια πάγια τακτικής υποτίμησης της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κάλπη. Δεν ανησυχώ γι' αυτό», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση», είπε αναφέροντας ότι τον Ιούλιο του ‘19 ο μ.ο. των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.

«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ' ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε.

«Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».

Στόχος είναι η νίκη με διαφορά στις εκλογές

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

Στο ερώτημα για το αν μετά από ενδεχόμενη ήττα θα στήσει εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Δεν υπάρχει στη σκέψη μου, δεν το πιστεύω και δεν έχω στην σκέψη μου να κάνω καμία προετοιμασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες».

Για μετεκλογικές συνεργασίες

Για τα μετεκλογικά σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Αυτό που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται τις εκλογές ζητώντας νίκη για σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης λέει "μην τους δίνετε και μεγάλη σημασία γιατί θα υπάρξουν και επόμενες". Αυτό είναι παγίδα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις επί τη βάση καθαρών θέσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ