ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021 - Τσίπρας: Θα αποσυρθεί το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΔΕΘ 2021 - Τσίπρας: Θα αποσυρθεί το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη
ΙΝΤΙΜΕ / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά δεσμεύθηκε εκ νέου ο  Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από τον απεσταλμένο του newsbomb.gr για το αν θα συνεχίσουν να υφίστανται οι ελαστικές μορφές εργασίας σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές. Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε για συγκεκριμένα ζητήματα στα εργασιακά, τα οποία δεν επιλύθηκαν το χρονικό διάστημα 2015 - 2019 κατά τη διακυβέρνηση του κόμματός του.

«Μέχρι να δώσουμε τις μάχες των διαπραγματεύσεων και να βγούμε από το βραχνά των μνημονίων, ήμασταν πίσω από τα πλαίσια της ΕΕ. Ήμασταν ένα πειραματόζωο διάλυσης των εργαζόμενων. Βγήκαμε από τα μνημόνια και φέραμε μια σειρά από ρυθμίσεις. Όχι μόνο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά σε μια σειρά από ζητήματα» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι σαφές ότι το πλέγμα της μεταρρύθμισης Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, είναι πλέγμα αντεργατικών ρυθμίσεων και νόμων. Με μια προοδευτική κυβέρνηση θα αποσυρθεί, για να βγούμε στην αντεπίθεση, να προασπίσουμε τον κόσμο της εργασίας. Με όλα όσα είπα, με την αύξηση του μισθού, με το 35ωρο, με όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να δοθεί ανάσα στον κόσμο της εργασίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσουν να υφίστανται οι ελαστικές μορφές εργασίας σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

«Προχωρήσαμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις και ήρθε η Νέα Δημοκρατία και τις διέλυσε, κι όχι μόνο αυτό αλλά μας πάει ακόμα πιο πίσω», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν ρωτήθηκε για συγκεκριμένες πρακτικές που δεν λύθηκαν στην προηγούμενη διακυβέρνηση του κόμματος.

«Αυτό που έγινε τις προηγούμενες ημέρες με τη γνωστή πλατφόρμα, η οποία εκβίασε τους εργαζόμενους να γίνουν freelancers αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά τους, έγινε επειδή ο νόμος Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα. Της έδωσε τη δυνατότητα να προτάξει την «ελεύθερη επιλογή» του εργαζόμενου. Ποια είναι η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου απέναντι στον εργοδότη όταν τον απειλεί με απόλυση; Άρα λοιπόν, η δική μας δέσμευση είναι απολύτως σαφής. Δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυταπασχολούμενοι», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε:

«Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα είναι αόρατοι. Θα έχουν τα δώρα τους, τις άδειές τους. Όταν θα έχουν ένα εργασιακό ατύχημα θα πληρώνονται, όπως προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος της εργασιακής κανονικότητας. Σήμερα δεν είμαστε εκεί. Είμαστε σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες έτσι. Η μεγάλη πλειοψηφία σέβεται τους εργαζόμενους. Η νέα μορφή, χωρίς όρους, πλαίσια και κανόνες είναι αυτή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ