ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε CNN Greece: Προτεραιότητά μας πλέον αξιοκρατία και διαφάνεια στη λειτουργία του Κράτους

Τσίπρας σε CNN Greece: Προτεραιότητά μας πλέον αξιοκρατία και διαφάνεια στη λειτουργία του Κράτους
INTIME

Στην παραδοχή ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος δεν ήταν μεταξύ των προτεραιοτήτων, αλλά πλέον είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουν, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση του CNN Greece και του Κώστα Πλιάκου κατά την συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ

«Αποδέχομαι την ευθύνη ότι δεν υπήρξε προτεραιότητά μας το ζήτημα της λειτουργίας του κράτους, αλλά είχαμε τότε άλλες προτεραιότητες. Έπρεπε πρώτα από όλα να υπάρχει κράτος, να μην χρεοκοπήσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση του CNN Greece, γιατί δεν προχώρησε στις θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους όσο είχε τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Κάθε φορά οι προτεραιότητες διαμορφώνονται και από τις συνθήκες και την κοινωνική αναγκαιότητα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είχαμε θέσει πράγματι ως προτεραιότητα μας το ζήτημα του κράτους, αλλά ουδέποτε προβήκαμε σε λεηλασία του κράτους».

«Ουδέποτε διπλασιάσαμε τους μετακλητούς, ουδέποτε βάλαμε διοικητές νοσοκομείων σε θέσεις που τους υποσχεθήκαμε πριν εκλογές, ουδέποτε διπλασιάσαμε μισθούς των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, ουδέποτε προχωρήσαμε σε πάρτι απ' ευθείας αναθέσεων» υπογράμμισε.

«Σήμερα υπάρχει ένα ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να ξαναβάλουμε το ζήτημα της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας. Αποδέχομαι την ευθύνη ότι δεν υπήρξε προτεραιότητά μας, αλλά όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν σε αυτή τη χώρα, διότι φαίνεται τελικά ότι το πελατειακό κράτος είναι δημιούργημα της ΝΔ και σήμερα φαίνονται τα αποτελέσματα», κατέληξε.

Κατάργηση του επιτελικού κράτους

Σειρά θεσμικών αλλαγών για το κράτος περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το περιέγραψε, το βράδυ του Σαββάτου, στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι ενός κόμματος». Παράλληλα, ανέπτυξε το όραμά του για την αποκομματικοποίηση του κράτους και εξήγγειλε -μεταξύ άλλων- θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Αναφερόμενος στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επιγραμματικά τους εξής άξονες:

  • Καταργούμε το Νόμο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κου Μητσοτάκη, που τα οδυνηρά του αποτελέσματα αποδείχτηκαν και στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.
  • Καταργούμε την πολυδάπανη και αναποτελεσματική Προεδρία της κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.
  • Προχωρούμε στην ουσιαστική και ολόπλευρη αποκομματικοποίηση του Κράτους. Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των μετακλητών υπαλλήλων.
  • Καταργούμε, τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας. Τα υπουργεία θα σταματήσουν να είναι φέουδα κομματικών στρατών.
  • Καταργούμε, επίσης, τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των λεγόμενων goldenboys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας.
  • Συστήνουμε την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Πρόταση που διαμορφώσαμε στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές.
  • Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
  • Προχωράμε σε βαθύ και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Θεσπίζουμε την αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων Νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών.
  • Τελειώνουμε με το «έθιμο» της επιλογής αποτυχημένων πολιτευτών για τη διοίκηση νοσοκομείων.
  • Ενισχύουμε ουσιαστικά την Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της πολιτικής μας στόχευσης για αποκεντρωμένο κράτος δίπλα στον πολίτη.
  • Παραχωρούμε αρμοδιότητες του κοινωνικού κράτους σε Δήμους και Αναπτυξιακές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες.
  • Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ σε υποδομές και προσωπικό.
  • Προχωρούμε στην υλοποίηση ολιστικού σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, με έμφαση στην ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας και του πελατειακού κράτους, που παρατηρείται σήμερα.
  • Ενισχύουμε τον πλουραλισμό στην ενημέρωση με οδηγό μία σύγχρονη κι ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση.
  • Επιλέγουμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και επαναφέρουμε την ευθύνη τους στα αρμόδια υπουργεία.
  • Προχωρούμε, τέλος, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων κοινής γνώμης.

Τσίπρας: Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας και αποκομματικοποίηση του κράτους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ