ΕΛΛΑΔΑ

Νύχτα αγωνίας στη Νέα Μάκρη: Μάχη με τη φωτιά σε διάσπαρτες εστίες - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι

Νύχτα αγωνίας στη Νέα Μάκρη: Μάχη με τη φωτιά σε διάσπαρτες εστίες - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι

Φωτιά μαίνεται στην περιοχή της Νέας Μάκρης, σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ καθώς και μέσα στον οικισμό Λιβίσι.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύο σημεία, αργά το βράδυ της Δευτέρας, με τη μία εστία να μαίνεται κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ και τη δεύτερη κοντά στο τέρμα της οδού Δήμητρας στον οικισμό Λιβίσι.

Οι φλόγες πέρασαν μέσα από τον αστικό ιστό και δίνεται μάχη να μην καούν σπίτια, καθώς έχουν παραδοθεί στις φλόγες τα πεύκα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Νέας Μάκρης πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα, έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική ότι η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν καλύτερη, καθώς δεν υπήρχε πλέον μέτωπο. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή αντιμετωπίζουν πλέον πολλές μικρές και διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης, έκανε λόγο για σπίτια που έχουν καεί. Όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Open, είδε ο ίδιος το ένα σπίτι ενώ έχει πληροφόρηση και για ένα ακόμα. «Υπάρχουν κι άλλα σπίτια που έχουν αρκετές ζημιές», πρόσθεσε.

Παρά την βελτίωση της εικόνας στη μάχη με τις φλόγες, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, για κάθε ενδεχόμενο, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη. Επίσης με εντολή του ιδίου μετέβη στον τόπο της πυρκαγιάς κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια.

Στο σημείο έχουν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις και επιχειρούν 112 πυροσβέστες, 36 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήματα, το μηχανοκίνητο τμήμα (ΜΕΤΠΕ) και πολλοί εθελοντές, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και δυνάμεις του Στρατού. Eπίσης οχήματα από την Πολιτική Προστασία Ραφήνας και το Νέο Βουτζά.

Απομάκρυνση κατοίκων

Επί τόπου βρίσκονται επίσης περιπολικά της Αστυνομίας και ομάδα ΔΙΑΣ, που συνέβαλαν στην προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τα σπίτια τους στα τελευταία οικοδομικά τετράγωνα στο Λιβίσι, έπειτα από σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής.

Η εκκένωση άρχισε από τα σπίτια που βρίσκονται στις οδούς Τερψιχόρης, Δήμητρας, Δάφνης, Ερμού, Ανατολής και Ονείρων από όπου ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την πλατεία της Νέας Μάκρης.

Πολλοί κάτοικοι κατέφυγαν στην παραλία.

Στο δευτερο μέτωπο η εστία εκδηλώθηκε κοντά στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ.

Λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα, εστάλη στους κατοίκους μήνυμα από το 112:

Άνοιξε η πρώην αμερικανική βάση για φιλοξενία πολιτών

Εν τω μεταξύ άνοιξε - όπως έγινε γνωστό από τον Δήμο - το Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης (πρώην Αμερικάνικη βάση). Οι κάτοικοι που εκκένωσαν τις κατοικίες τους λόγω της πυρκαγιάς μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί για απόψε. Επίσης στο Κ.Υ. Νέας Μάκρης όλοι οι γιατροί είναι σε επιφυλακή για να παράσχουν βοήθεια σε όποιον πολίτη τη χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας επιβεβαίωσε την σοβαρότητα της κατάστασης και τόνισε: «Πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα και ενημερώνουμε τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους».

Διακοπή της κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, πραγματοποιούνται εκτροπές στην κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– Διονύσου και Μαραθώνος

– Μαραθώνος και Αγίου Ανδρέα

– Ερμού και Αρτέμιδος

– Διονύσου προς Αγιο Εφραίμ

– Διονύσου στον Αγιο Πέτρο

– Σπύρου Λούη και Μαραθώνος

Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία:

– Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από τη λεωφόρο Διονύσου έως οδό Αγίου Ανδρέα

– Στην οδό Αγίου Πέτρου από την Σπύρου Λούη

– Στην οδό Αγίου Εφραίμ από τη λεωφ. Διονύσου

– Στην οδό Αγίας Παρασκευής από την Βασιλείου Ρώτα

– Στην οδό Περιπάτου από τη λεωφόρο Μαραθώνος

– Στην οδό Ερμού από την οδό 102.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ