ΕΛΛΑΔΑ

Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης- Γκάγκα υπό την απειλή νέου lockdown

Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης- Γκάγκα υπό την απειλή νέου lockdown
ΙΝΤΙΜΕ

Ο υπουργός Υγείας  Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός  Μίνα Γκάγκα θα συμμετάσχουν σε σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών με σκοπό να οργανώσουν την τριτοβάθμιας περίθαλψη ενόψει ενός επερχόμενου κύματος, ή και ενδεχομένως νέου lockdown που απειλεί τη Θεσσαλονίκη.

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους δημάρχους και τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής, προκειμένου να εξεταστεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Τρίτη, σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 248 ασθενείς εκ των οποίων το 81,5% δεν έχει εμβολιαστεί. Παράλληλα, 22 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα αυξημένης ροής οξυγόνου εκ των οποίων όλοι είναι ανεμβολίαστοι.

Στις ΜΕΘ-COVID της 4ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 53 ασθενείς εκ των οποίων οι 51 είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή το 96,2%.


Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού άλλωστε απασχόλησε -μεταξύ άλλων- τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε και πάλι διά ζώσης στο δημαρχιακό μέγαρο, μετά από διάστημα περίπου 16 μηνών. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια των ανακοινώσεών του από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου έκρουσε «καμπανάκι» με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα και τις νοσηλείες στην πόλη.

Ο κ. Ζέρβας εμφανίστηκε ανήσυχος και επισήμανε ότι «καταγράφεται αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Σύμφωνα με το voria.gr, οι περισσότεροι από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως δείχνει η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους δημάρχους.

Τα δεδομένα ενισχύουν την πιθανότητα η Θεσσαλονίκη να συμπεριληφθεί στις «κόκκινες» περιοχές του νέου επιδημιολογικού χάρτη που αναμένεται δημοσιοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

Τι προβλέπεται για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Yπενθυμίζεται ότι τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ