ΕΛΛΑΔΑ

Μέσω Ελλάδας απέδρασαν επτά γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν

Μέσω Ελλάδας απέδρασαν επτά γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν
Γυναίκες μέλη του αφαγνικού Κοινοβουλίο σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος πριν από την επικράτηση των Ταλιμπάν AP Photo/Rahmat Gul

Στην Ελλάδα έφτασαν το πρωί της Τετάρτης επτά γυναίκες βουλευτές του αφγανικού Κοινοβουλίου και μέλη των οικογενειών τους. Η αποδρασή τους από το καθεστώς Ταλιμπάν κατέστη δυνατή μέσω της Τιφλίδας. Οι επτά γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν θα μείνουν προσωρινά στη χώρα μας μέχρι την μετεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ.

Η άφιξη και παραμονή τους στην Ελλάδα, η οποία γίνεται σε στενό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμευσης της κυβέρνησης για την φιλοξενία συμβολικού αριθμού Αφγανών πολιτών, υπερμάχων θεμελιωδών αξιών, της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας των φύλων.

Οι επτά γυναίκες απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν κατόπιν ενεργειών της ΜΚΟ Zaka Khan, η οποία έχει έδρα την Νέα Υόρκη.

Οι εν λόγω βουλευτές και τα μέλη των οικογενειών τους θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την μετάβαση και εγκατάστασή τους στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ