ΕΛΛΑΔΑ

Κομισιόν: Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανης

Κομισιόν: Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανης
AP Photo/Yorgos Karahalis

Την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ζητά η Κομισιόν μέσω προειδοποιητικής επιστολής προς την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα και από άλλες τρεις χώρες (Κύπρο, Αυστρία και Γαλλία), να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης (οδηγία ΕΕ 2015/2193).

Η εν λόγω οδηγία αποσκοπεί στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τον καθορισμό οριακών τιμών εκπομπών για μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης.

Οι μονάδες αυτές χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της παροχής θέρμανσης και ψύξης για οικιακή χρήση και της παροχής θερμότητας ή ατμού για βιομηχανικές διεργασίες. Αποτελούν σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης με διοξείδιο του θείου, οξείδιο του αζώτου και σκόνη.

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με τη φιλοδοξία της για μηδενική ρύπανση, δίνει έμφαση στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία συγκαταλέγεται στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Αυστρία και η Γαλλία δεν έχουν μεταφέρει ορθά την εν λόγω οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Επιτροπή και, ως εκ τούτου, τονίζει ότι αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στα τέσσερα κράτη-μέλη.

«Καθένα από τα εν λόγω κράτη-μέλη έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην επιστολή και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη» αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ