ΕΛΛΑΔΑ

Οικογένεια 11χρονου Μάριου για παρέμβαση Σταϊκούρα: Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο κράτος Δικαίου

Οικογένεια 11χρονου Μάριου για παρέμβαση Σταϊκούρα: Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο κράτος Δικαίου
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Με ανακούφιση πληροφορήθηκε η οικογένεια του αδικοχαμένου Μάριου Σουλούκου, ο οποίος τον Ιούνιο του 2017 πυροβολήθηκε θανάσιμα από αδέσποτη σφαίρα στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου του,  την παρέμβαση Σταϊκούρα, ώστε να μην συνεχιστεί η δικαστική μάχη του δημοσίου για τη μείωση της αποζημίωσης που επιδικάστηκε σε αυτήν.   

Η παρέμβαση του υπ. Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα να επανεξεταστεί το θέμα καταβολής αποζημίωσης, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του 11χρονου Μάριου.

Ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς, μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να επανεξετάσει η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το θέμα της αποζημίωσης που έχει επιδικασθεί για τον θάνατο του 11χρονου μαθητή Μάριου Σουλούκου από αδέσποτη σφαίρα στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών στις 8/6/2017, προέβη στην εξής δήλωση:

«Με ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης ενημερωθήκαμε για την ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υπόθεση του Μάριου Σουλούκου. Η ανακοίνωση που κινείται στη σωστή κατεύθυνση ικανοποιεί την οικογένεια του μικρού Μάριου και αποκαθιστά, σε σημαντικό βαθμό, την εμπιστοσύνη μας στο κράτος δικαίου».

Ειδικότερα, μια μέρα μετά τη συζήτηση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο ζητούσε να αναιρεθεί η πρωτόδικη απόφαση με την οποία επιδικάσθηκε στην οικογένεια του Μάριου αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση το συνολικό ποσό των 490.000 ευρώ (130.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000 ευρώ στην αδερφή, 50.000 ευρώ σε κάθε ένα από τις δύο γιαγιάδες και ένα παππού), ο κ. Σταϊκούρας παρέπεμψε το όλο θέμα στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου να επανεξεταστεί το θέμα της αποζημίωσης στην οικογένεια του άτυχου Μάριου. Δηλαδή, το ΝΣΚ θα επανεξετάσει, εάν θα παραιτηθεί ή όχι από την έφεση έτσι ώστε να μπορεί να λάβει η οικογένεια Μάριου την αποζημίωση που της έχει ήδη επιδικαστεί.

Όπως είναι γνωστό, η οικογένεια του Μάριου είχε προτείνει στο ΝΣΚ (εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο ενώπιον της Δικαιοσύνης) να παραιτηθεί από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου (της αποζημίωσης που επιδικάστηκε), προκειμένου να μην προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο. Το ΝΣΚ με οριακή πλειοψηφία (6-5) απέρριψε το αίτημα της οικογένειας του Μάριου και έτσι χθες το ΝΣΚ στήριξε την έφεσή του ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Την ίδια στιγμή ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη του όπλου που σκότωσε τον μαθητή δεν έχει εντοπιστεί, συλληφθεί ή δικαστεί.

Νωρίτερα, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας δήλωνε τα εξής:

«Το ενδιαφέρον του υπουργού Οικονομικών να περαιωθεί η υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και την κοινωνική της διάσταση, εκδηλώθηκε από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, η οποία επιδίκασε στους οικείους του άτυχου μαθητή συγκεκριμένα χρηματικά ποσά ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης.

Το αρμόδιο Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιληφθέν κατά τις σχετικές διατάξεις του ζητήματος της αίτησης εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης της εκκρεμούς δικαστικής διαφοράς και παραίτησης ή μη από την ασκηθείσα στις 22/6/2020 έφεση του ελληνικού δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος παραίτησης από αυτή, για λόγους που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων νόμου που διέπουν την υπόθεση. Η γνώμη αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεσμεύει τον υπουργό κατά τρόπο που δεν καταλείπει σε αυτόν την δυνατότητα να αποφασίσει διαφορετικά.

Σε μια ύστατη προσπάθεια οριστικής περαίωσης της υπόθεσης και αποφυγής περαιτέρω δικαστικών διενέξεων με την οικογένεια, ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου αυτή να επανεξετασθεί.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία, σεβόμενη το κράτος δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ