ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 4.500 άτομα στον Πειραιά

Πάνω από 4.500 άτομα στον Πειραιά
EUROKINISSI/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Προσπάθεια εκ νέου θα καταβάλλουν στελέχη του λιμενικού σώματος σήμερα, να πείσουν τους μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας από τον Πειραιά και την πύλη Ε-2, ενώ παράλληλα από το περασμένο Σάββατο έχουν διανεμηθεί ενημερωτικά φυλλάδια στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη.

Τα φυλλάδια αναφέρουν ότι, φτάνοντας στις δομές φιλοξενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, θα ενημερωθούν από τις ελληνικές Αρχές, ώστε να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και τη δυνατότητα για όσους πληρούν τους όρους ένταξής τους σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, από το λιμενικό σώμα, ανέρχονται σε 4.500 άτομα, ενώ το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας άλλους 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας χθες στο δημοτικό ραδιόφωνο στο κανάλι 1 του Πειραιά, για το θέμα των προσφύγων, που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι, είπε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.

«Μας κατήγγειλαν», υπογράμμισε «ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει στο θέμα αυτό. Όμως ειδικά στο λιμάνι, ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και καμία αρμοδιότητα. Παρ' όλα αυτά, από ανθρωπιστικής πλευράς, κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε» σημείωσε ο κ.Μώραλης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1000 άτομα για 24 ώρες φθάσαμε να έχουμε περισσότερο από 4.500 άτομα παραπάνω από 1 μήνα στο λιμάνι.

«Η εκτίμησή μου», κατέληξε ο δήμαρχος, «είναι ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι, όπως λέγεται, σίγουρα όμως θα έχει μειωθεί αισθητά ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί.»

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Τρίτη 12 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ