ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Συνεχίζονται τα μαθήματα - Αποχώρησαν οι διαδηλωτές

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Συνεχίζονται τα μαθήματα - Αποχώρησαν οι διαδηλωτές
ΙΝΤΙΜΕ

Αποχώρησαν από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης οι φοιτητές και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών φορέων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί για να διαμαρτυρηθούν για τα χθεσινά επεισόδια από ομάδα κουκουλοφόρων.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν αναπτυγμένες περιμετρικά του σχολείου, ενώ τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά.

Εκπρόσωποι Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και της Ομοσπονδίας Γονέων έγιναν δεκτοί στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Το μέλος της Ε' ΕΛΜΕ Σίσσυ Πολυκάρπου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Κεχαΐδου τους ενημέρωσε πως υπηρεσιακά έχει ζητηθεί η διερεύνηση των γεγονότων και η ταυτοποίηση των δραστών της χθεσινής επίθεσης, καθώς και η διά παντός αποβολή όσων ενδεχομένως αποδειχθεί ότι ήταν μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, από την πλευρά τους, ζήτησαν από την κ. Κεχαΐδου να διερευνηθεί και η στάση κάποιων εκπαιδευτικών του σχολείου, που όπως κατήγγειλαν, «δεν επέτρεψαν την είσοδο εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων που είχαν ζητήσει χθες το πρωί να ενημερωθούν για τα γεγονότα», ενώ παράλληλα «δεν απέτρεψαν την είσοδο στο σχολείο ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση».

Νωρίς το πρωί σημειώθηκε και ένταση όταν μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων και εκλεγμένων σωματείων και φοιτητές θέλησαν να φτάσουν μπροστά στο σχολείο και η αστυνομία τους απαγόρευσε.

Επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταύρουπολης: Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η Κεραμέως - Συλλήψεις και τραυματισμοί

Έντεκα συλλήψεις

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν τα δύο τελευταία 24ωρα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έντεκα συλλήψεις, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν σε ανήλικους.

Αργά το βράδυ, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, συνδεόμενων με τα συγκεκριμένα επεισόδια. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 19χρονο μαθητή κι έναν 20χρονο εξωσχολικό, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων (επειδή στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια κι ένα αεροβόλο πιστόλι).

Επιπλέον, κατά την ίδια ανακοίνωση, συνελήφθη ένας 15χρονος μαθητής επειδή είχε αναρτήσει σε διαδικτυακή εφαρμογή φωτογραφίες με μαχαίρια και πιστόλια. Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του κατασχέθηκαν δύο περίστροφα αερίου με έξι φυσίγγια, ένα μαχαίρι, ένας σουγιάς, μία θήκη όπλου, ένα κοντάρι κι ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Εκτός από τον ανήλικο συνελήφθη κι ο 54χρονος πατέρας του, καθώς κατείχε μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη πέντε μαθητών (15 έως 17 ετών) κι ενός 20χρονου εξωσχολικού για οπλοκατοχή (βρέθηκαν πάνω τους μαχαίρια, μία σιδερογροθιά κ.ά.). Οι παραπάνω ανήλικοι οδηγήθηκαν ήδη στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού παραπέμφθηκαν να δικαστούν με ρητή δικάσιμο σε δικαστήριο Ανηλίκων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία Τερψιθέας, κοντά στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη διάρκεια αντιφασιστικού συλλαλητηρίου όπου διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση, συνελήφθη ένα άτομο για κατοχή σπρέι πιπεριού.

Το χρονικό των χτεσινών επεισοδίων

Τα σοβαρά χτεσινά επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν τις 9 το πρωί, όταν με ορμητήριο το σχολείο, κουκουλοφόροι εκτόξευσαν μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε φοιτητές που έκαναν αντιφασιστική συγκέντρωση.

Επενέβη και η αστυνομία με περιορισμένη χρήση χημικών.

Τα μέλη της ΚΝΕ, κρέμασαν ένα πανό που αναγράφει «Έξω οι φασίστες από τα σχολεία μας».

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα που μοίρασαν τα μέλη της ΚΝΕ στην πύλη του σχολείου με μηνύματα κατά του φασισμού: «Οι μαθητές του ΕΠΑΛ και όλων των σχολείων της Σταυρούπολης, η νεολαία της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουμε πείρα, θα απομονώσουμε από τα σχολεία και τη γειτονιά μας τους φασίστες, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι το καλύτερο στήριγμα της κυβέρνησης και της αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής, ακριβώς γιατί πάντα είναι απέναντι από τις διεκδικήσεις των μαθητών, τα αιτήματα, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις τους.

Λίγο αργότερα, στο σημείο έφτασε ομάδα κουκουλοφόρων οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά των μελών της ΚΝΕ: «Σαπούνι και νερό σε κάθε αναρχικό», έλεγαν, σύμφωνα με το thestival.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ