ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 100% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid της Θεσσαλονίκης - Σιώπησε η νυχτερινή ζωή

Κορωνοϊός: 100% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid της Θεσσαλονίκης - Σιώπησε η νυχτερινή ζωή
AP Photo/Muhammed Muheisen

Εντονη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ασκεί η Covid-19 τις τελευταίες δέκα ημέρες, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να δηλώνουν ότι πλέον το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης φτάνει το 100%.

Ενώ το mini lockdown στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται σε ισχύ ήδη από την Παρασκευή, από τα δεδομένα που δημοσιοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) φαίνεται ότι η πτωτική τάση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών έχει σαφέστατα ανακοπεί.

Ειδικότερα, χθες ο Οργανισμός ανακοίνωσε χθες 2.636 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας σε σύνολο 215.433 εργαστηριακών τεστ (ποσοστό θετικότητας 1,2%) και 32 επιπλέον θανάτους ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Στην Αττική εντοπίστηκαν 448 από τα νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 394 και στη Λάρισα, όπου η επιδημία αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, 192 νέα κρούσματα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 329, έναντι 326 προχθές και 323 την Τετάρτη. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες το μεσημέρι δεν υπήρχε καμία κενή κλίνη σε ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (71 σε αυτή τη φάση της πανδημίας), ενώ από τις 28 κλίνες σε ΜΕΘ των υπόλοιπων νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, κενές ήταν μόλις οι τέσσερις.

Γεμάτες είναι και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν για άλλη μια φορά την «επιστροφή» στα νοσοκομεία των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας λόγω άρνησης να εμβολιαστούν, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία επιπλέον κλίνες Εντατικής. Ωστόσο το ενδεχόμενο υποχώρησης της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα απέκλεισε για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς.

Σε σχετική ερώτηση των εκπροσώπων των γιατρών ο υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή. Xθες επίσης ο κ. Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να συζητήσουν θέματα συνεργασίας Εκκλησίας και υπουργείου για την προαγωγή της υγείας των πολιτών. Ο κ. Πλεύρης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την αρωγή της Εκκλησίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της COVID-19.

Σε ισχύ το lockdown στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ την πρώτη βραδιά με μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα πέρασε χθες η Θεσσαλονίκη, η οποία εντάχθηκε την Παρασκευή και για μια βδομάδα -έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00-, στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού που καταγράφεται στην περιοχή.

Μετά τη μια τα ξημερώματα, ελάχιστα ήταν τα οχήματα που κινούνταν στους δρόμους της πόλης και για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπονται σε όσες περιοχές μπαίνουν στο κόκκινο, από σήμερα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Επιπλέον, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Προβληματισμός για την παρέλση

Η επιδημιολογική κατάστασης στη Θεσσαλονίκη έχει αναβαθμίσει το επίπεδο του συναγερμού στο υπουργείο Υγείας και στους λοιμωξιολόγους που εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν μέτρα προς την κυβέρνηση ενόψει της 28ης Οκτωβρίου. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή σημειώνοντας ότι προς ώρας δεν τίθεται κανένα ζήτημα ματαίωσης των εορταστικών εκδηλώσεων.

Επιπλέον, κυβέρνηση και ειδικούς ανησυχεί η επανάληψη των φαινόμενων συνωστισμού κατά την περσινή δοξολογία για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης που λειτούργησε ως ακόμη μια εστία υπερμετάδοσης του ιού, οδηγώντας στις ανεξέλεγκτες, υγειονομικά καταστάσεις που καταγράφηκαν.

Έτσι, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες διατηρηθούν στο «κόκκινο» τότε στη φαρέτρα των λοιμωξιολόγων βρίσκεται πάντοτε η εισήγηση για αναβολή της στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης. Αντιστοίχως ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, να πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ