ΕΛΛΑΔΑ

Clawback μέχρι το 2025: Η στρέβλωση συνεχίζεται - Τι λένε οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας

Clawback μέχρι το 2025: Η στρέβλωση συνεχίζεται - Τι λένε οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας
ΙΝΤΙΜΕ / ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Μέχρι το 2025 παρατείνεται το μέτρο του clawback, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ψηφίστηκε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για παράταση της ισχύς του μέτρου της αυτόματης επιστροφής για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης εντάχθηκε σε τροπολογία που αφορούσε την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες φυσικών καταστροφών.

Την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης καλούνται να καλύψουν για ακόμη μία φορά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, την ώρα που πίστευαν ότι το άδικο και στρεβλό αυτό μέτρο, επιτέλους θα λήξει. Η κάλυψη του clawback από τη φαρμακοβιομηχανία, αφορά τόσο τη νοσοκομειακή, όσο και την εξωνοσοκομειακή δαπάνη.

Εάν υπάρχει ωστόσο ένα θετικό στοιχείο στην τροπολογία, αυτό είναι αναμφισβήτητα, η συνυπευθυνότητα, η οποία εισάγεται, με την λογική ότι και οι δύο πλευρές- Πολιτεία και φαρμακευτικός κλάδος- θα πρέπει να πορευθούν μαζί, να συνομιλήσουν, να διαπραγματευτούν και τελικά να αποφασίσουν αντικειμενικά και με υπευθυνότητα για τις δαπάνες. Διότι στόχος είναι και οι ασθενείς να έχουν στην ώρα τους την θεραπεία που χρειάζονται, αλλά και οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες. Διότι το clawback- το οποίο εφαρμόστηκε από το 2012- δεν αποτελεί μόνο ένα άδικο, στρεβλό και εισπρακτικό μέτρο, αλλά και ένα φρένο για επενδύσεις, τις οποίες έχει τόσο ανάγκη ο τόπος και οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Ένα άλλο σημείο, το οποίο χαρακτηρίζεται θετικό από την πλευρά του κλάδου, και έχει εισαχθεί στην τροπολογία, είναι η σύνδεση του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, από το 2023 και μετά. Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, «το στοιχείο αυτό, το συζητούσαμε και πριν την πανδημία, ωστόσο η υγειονομική κρίση έφερε όπως είδαμε ραγδαίες αλλαγές. Η πανδημία έφερε μείωση στον Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Ευελπιστούμε η σύνδεση της φαρμακευτικής δαπάνης με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να μπορέσει να γίνει εφικτή και να αποδώσει καρπούς μετά το 2022. Στην λογική αυτή, μπορεί να λειτουργήσουν και άλλα μέτρα, όπως τα Πρωτόκολλα, ο καλύτερος έλεγχος των γιατρών, αλλά και άλλων φορέων, όπως ο ΕΟΠΥΥ, καθώς και ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ώστε να μπορέσουμε να δούμε με ακρίβεια, που ξοδεύονται τα χρήματα», τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου.

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, επισημαίνει ότι η τροπολογία φέρνει δύο πλευρές στο φως: Από τη μία συνεχίζεται ένα μέτρο άδικο και φοροεισπρακτικό μέτρο του clawback, και από την άλλη πλευρά, είναι θετικό το μέτρο της συνυπευθυνότητας. Φαίνεται ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει την προσπάθεια του κλάδου και τα όριά του, αντιλαμβάνεται την πίεση ετών που έχει υποστεί η φαρμακοβιομηχανία και είναι η ώρα, να κάνει πράξη αυτό που ζητά ο ΣΦΕΕ.

Πρέπει επομένως, να διελευκανθεί ο επιμερισμός της ενίσχυσης και η βάση ενεργοποίησης της συμμετοχής της Πολιτείας. Ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτει ακόμη, ότι δεν είμαστε υπέρ των μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών, ενώ οι κλειστοί προϋπολογισμοί, είναι υπέρ του επιμερισμού της ευθύνης.

Σε κάθε περίπτωση η φαρμακευτική δαπάνη υποχρηματοδοτείται και ο απώτερος στόχος μας είναι η αύξηση

Από την πλευρά του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ, τονίζει για πολλοστή φορά, ότι το clawback αποτελεί μία τεράστια στρέβλωση και θέλουμε με κάθε τρόπο να καταργηθεί. Οτιδήποτε επομένως σκοτώνει το μέτρο του clawback, είναι φίλος μας… Η συνυπευθυνότητα αποτελεί ένα πολύ θετικό στοιχείο, συνεχίζουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, συμπληρώνοντας ότι απαιτούνται παράλληλα μέτρα, όπως δραστική μείωση του clawback μέσω διαρθρωτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο της κατανάλωσης και αποζημίωσης των φαρμάκων και η υλοποίηση των μέτρων για την συνυπευθυνότητα του κράτους όπως αυτό άλλωστε προβλέπεται και στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

O πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στηλιτεύει για ακόμη μία φορά το επονείδιστο μέτρο του clawback το οποίο παρατείνεται, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Για ακόμα μια φορά, δίνουν τσιρότο στον καρκινοπαθή. Εμείς κρατάμε ότι το clawback, ενώ θα έπρεπε να έχει εξαλειφθεί πλήρως το 2018, πάλι βλέπουμε ότι θα κρατήσει μέχρι το 2025. Η κοροϊδία των διαφόρων κυβερνήσεων στο θέμα αυτό, πρέπει να σταματήσει».

Από την πλευρά του, οι εκπρόσωποι του PhRMA Innovation Forum (PIF- του θεσμικού οργάνου που αποτελείται από 25 κορυφαίες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρωτοστατούν στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία και αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς) επισημαίνουν: «Χαιρετίζουμε την κίνηση της κυβέρνησης για την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας καθώς αποτελεί για πρώτη φορά την έμπρακτη αναγνώριση της Πολιτείας για συνυπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Το πλάνο Ελλάδα 2.0, στο πλαίσιο του οποίου εμπίπτει η συγκεκριμένη τροπολογία, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας και τη βελτίωση της φαρμακευτικής πολιτικής. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η αύξηση της δημόσιας δαπάνης δεν αποτελεί πανάκια. Όπως έχει αποτυπωθεί στον Οδικό Χάρτη που έχει παρουσιάσει το PIF, η μείωση του clawback απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση και δέσμη μεταρρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Σε διαφορετική περίπτωση, η χρηματοδοτική αυτή "ένεση" θα επικαλυφθεί από τη συνεχώς αυξανόμενη συνολική δαπάνη».

Σε κάθε περίπτωση η φαρμακευτική δαπάνη υποχρηματοδοτείται και ο απώτερος στόχος μας είναι μία δίκαιη αύξηση, μαζί με την οριστική κατάργηση του μέτρου του clawback, υποστηρίζουν εμφατικά οι εκπρόσωποι του κλάδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ