ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση ξανά στην Ειδομένη

Ένταση ξανά στην Ειδομένη
REUTERS/Alexandros Avramidis

Νέα ένταση πριν από λίγο στην Ειδομένη καθώς ομάδα περίπου 100 προσφύγων και μεταναστών επιχειρούν να πλησιάσουν τον φράκτη και να πείσουν τους στρατιώτες της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν την είσοδο.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη χωρίς, πάντως, να έχουν σημειωθεί επεισόδια.

Νωρίτερα πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ανέβηκαν σε ένα παλιό βαγόνι και το έσπρωξαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται παρατεταγμένες κλούβες της αστυνομίας.

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι εκτός ελέγχου από την Κυριακή, οπότε και διαδραματίστηκαν πολεμικές σκηνές, όταν η αστυνομία της ΠΓΔΜ αντιμετώπισε με απίστευτη σκληρότητα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιχείρησαν να μπουν στο έδαφός της, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών.

Πάνω από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα επεισόδια, ορισμένοι εξ αυτών σοβαρά. Δυνάμεις της ΠΓΔΜ, μάλιστα, φέρονται να πέρασαν στο ελληνικό έδαφος ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση τους Αθήνας που εξέδωσε δύο αυστηρά διαβήματα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν επιβεβαιώνει παραβίαση του ελληνικού εδάφους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, διέψευσε κατηγορηματικά ότι σκοπιανές δυνάμεις πέρασαν σε ελληνικό έδαφος κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Ειδομένη.

Για αψυχολόγητη βία έκανε λόγο ο Γιώργος Κυρίτσης αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ειδομένη και κυρίως στη στάση των αστυνομικών της ΠΓΔΜ, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δύσκολη και επικίνδυνη.

Κυρίτσης: Επικίνδυνη η κατάσταση στην Ειδομένη

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες, μιλώντας στο ΜEGA, από τα χθεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν περισσότερα από 300 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Πρόσθεσε, δε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι επτά άτομα νοσηλεύτηκαν, χτυπημένοι από πλαστικές σφαίρες.

«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, πρώτα απ' όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι' αυτό έγιναν ενέργειες, τις οποίες έπρεπε να κάνει.

Η ιστορία του προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ' όλους» τόνισε. Υποστήριξε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν είχε υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας.

2016 04 10T170543Z 931929581 GF10000377817 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS GREECE TEARGAS

Πηγή: REUTERS/Alexandros Avramidis

Ο κ. Κυρίτσης, αναφέρθηκε και στη χειρόγραφη επιστολή που ήταν γραμμένη στα αραβικά και η οποία, όπως είπε, εντοπίστηκε έγκαιρα. Σημείωσε, όμως, ότι «μόλις κάτι κυκλοφορήσει σε Twitter και Facebook είναι πάρα πολύ δύσκολο να το μαζέψεις».

«Ήδη κινούμαστε προς μία αυστηρότερη συνεννόηση με τις ΜΚΟ και με τον κόσμο που απασχολούν ακόμα και με διασυνοριακό τρόπο» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, ενώ συμπλήρωσε: «ζητάμε από την ΕΕ να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός χειρισμός του όλου ζητήματος, δηλαδή η λογική είναι να χρηματοδοτούνται τα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη της διαχείρισης».

Ερωτηθείς για το χρόνο εκκένωσης του λιμανιού ανέφερε το «ορόσημο» του Πάσχα. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες 800 θέσεις στον Σκαραμαγκά, ενώ ταυτόχρονα οι ροές έχουν περιοριστεί μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.

2016 04 10T164123Z 1007666329 GF10000377833 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS GREECE TEARGAS

Πηγή: REUTERS/Alexandros Avramidis

Άρχισε η μεταφορά από τον Πειραιά

Τους πρώτους μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-2 ξεκίνησε να μεταφέρει, πριν από λίγο, λεωφορείο του ΟΑΣΑ, με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή του Σκαραμαγκά.

Περίπου 60 άτομα επιβιβάσθηκαν στο λεωφορείο, μαζί με τις σκηνές και τα παιδιά τους. Πιθανότατα μέσα στην ημέρα να υπάρξουν και άλλα λεωφορεία για τη μετακίνηση των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο συγκεκριμένο κέντρο αναμένεται να μεταφερθούν εντός της ημέρας περίπου 800 άτομα.

Στόχος των αρμοδίων εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι η αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά να έχει γίνει έως το Πάσχα.

Ν. Τόσκας: Οι σκοπιανοί χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία

Ο κ. Τόσκας από τη μεριά του, ξεκαθάρισε ότι τα χθεσινά επεισόδια στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας-πΓΔΜ σημειώθηκαν μεταξύ των προσφύγων που βρίσκονται στο σημείο και των αρχών της γειτονικής χώρας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πρόσφυγες άνοιξαν τρύπα στον σκοπιανό φράχτη, μέσα από την οποία οι σκοπιανοί αστυνομικοί έριξαν τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι πέρασαν σε ελληνικό έδαφος.

Aναφερόμενος στην τακτική των ελληνικών δυνάμεων ο κ. Τόσκας, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε ότι έκαναν σωστές κινήσεις. "Έχω μάθει να βλέπω και λίγο στο μέλλον. Οι σημερινοί δαρμένοι αν δεν προσέξουμε μπορεί να είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές".

Σε ότι αφορά το τεράστιο πρόβλημα με τους 13.000 ανθρώπους που βρίσκονται στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εκτίμησε ότι μέχρι το Πάσχα το μεγαλύτερο μέρος του θα έχει λυθεί.

Δεν θέλουμε να φτιάξουμε στην Ειδομένη ένα νέο Καλαί, σημείωσε ο Νίκος Τόσκας, λέγοντας πως ήδη φτιάχνονται χώροι από το υπουργείο Άμυνας όπου θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Ερωτηθείς για τον ρόλο των ΜΚΟ, ο κ. Τόσκας διευκρίνισε πως «θέλουμε να υπάρχει υποστήριξη από ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, αλλά δεν θα πρέπει να θίγουν κυριαρχικά θέματα ή να δρουν παράνομα».

Τόσο η Ειδομένη όσο και ο Πειραιάς, τα δύο σημεία όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ότι αφορά το προσφυγικό, πρόκειται να αποσυμφορηθούν σύντομα, τόνισε ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά έκανε γνωστό πως έχει ήδη εντοπιστεί ο άνδρας που επιχείρησε να χτυπήσει δημοσιογράφο με σιδηρόβεργα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ