ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγόπουλα ζωγράφισαν σε εικόνες 10 λέξεις που αντιπροσωπεύουν τα βασικά τους δικαιώματα

Προσφυγόπουλα ζωγράφισαν σε εικόνες 10 λέξεις που αντιπροσωπεύουν τα βασικά τους δικαιώματα
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Με ζωγραφιές προσπάθησαν να αποδώσουν τα συναισθήματα αλλά και βασικά δικαιώματά τους όπως η στέγη και η σίτιση, πάνω από 50 παιδιά από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, ηλικίας 4 έως 12 ετών.

“Όταν φτάσαμε στα Διαβατά, τα παιδιά ήρθαν κοντά μας, και χωρίς ακόμη να έχουν καταλάβει τι θέλαμε να κάνουμε άρχισαν να μας βοηθούν να στήσουμε τον εξοπλισμό και τους μουσαμάδες μας", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δασκάλα και μουσειοπαιδαγωγός του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Δέλλιου, περιγράφοντας τη δράση που έγινε την περασμένη Παρασκευή.

“Τους δώσαμε χαρτιά στα οποία αναγραφόταν κάθε λέξη στη μητρική τους γλώσσα, αλλά και η προφορική της μορφή στα λατινικά, ώστε να μπορούν να προφέρουν τη λέξη όπως αυτή ακούγεται στην ελληνική γλώσσα. Τα παιδιά αμέσως αναγνώρισαν τι έπρεπε να κάνουν και άρχισαν, μάλιστα, να προφέρουν τις λέξεις στα ελληνικά. Τις καταλάβαιναν και μας χάριζαν τις ζωγραφιές τους. Ήθελαν να τις έχουμε εμείς φεύγοντας από τον χώρο”, σημειώνει η κ. Δέλλιου.

Η ίδια επισημαίνει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ομάδα του Παιδικού Μουσείου ενεργοποιείται για την υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, ενώ αναφέρει ότι έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Όπως ανέφερε η κ. Δέλλιου χαρακτηριστικά, μετά το τέλος της δράσης τα παιδιά της ζητούσαν να μην φύγει, ενώ μέχρι την επόμενη φορά, τα παιδιά θα ζωγραφίζουν στις σκηνές τους με τις μπογιές που κράτησαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ