ΕΛΛΑΔΑ

Στις 13 Οκτωβρίου η απόφαση για τη δολοφονία ενεχυροδανειστή που είχε οργανωθεί στο Facebook

Στις 13 Οκτωβρίου η απόφαση για τη δολοφονία ενεχυροδανειστή που είχε οργανωθεί στο Facebook
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στις 13 Οκτωβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας για την υπόθεση δολοφονίας του 30χρονου ενεχυροδανειστή στη Δάφνη, τον Απρίλιο του 2013.

Ήδη, για την υπόθεση έχουν καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό (σε ισόβια για τη δολοφονία και σε 12ετη κάθειρξη για το αδίκημα της ληστείας) και οι τέσσερις κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και η 31χρονη που φέρεται να «ψάρεψε» το θύμα μέσω Facebook.

Ωστόσο, η υπόθεση αναπέμφθηκε για νέα κρίση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, έπειτα από αναίρεση που άσκησε το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, καθώς έκρινε ότι «εσφαλμένα» το δευτεροβάθμιο δικαστήριο χαρακτήρισε τη συμμετοχή της 31χρονης κατηγορουμένης στην πράξη της ανθρωποκτονίας ως «συναυτουργία».

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός της συμμετοχής της 31χρονης στο έγκλημα θα πρέπει να είναι «απλή συνέργεια στην πράξης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία». Κι αυτό διότι η συνδρομή της στη δολοφονία του ενεχυροδανειστή ήταν «η διευκόλυνση της εισόδου των συγκατηγορουμένων της στο διαμέρισμα του θύματος (άφησε αρχικά ανοικτή την θύρα της κεντρικής εισόδου της οικοδομής, στην οποία διέμενε ο παθών και στη συνέχεια ειδοποίησε τηλεφωνικά τους συγκατηγορούμενούς της να ανέβουν στο διαμέρισμα) και η φυσική παρουσία της κατά τη διενέργεια των πράξεων των αυτουργών (οι οποίοι προέβησαν σε ακινητοποίηση με χτυπήματα, δέσιμο και φίμωση του θύματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την επέλευση του θανάτου του)».

Κατόπιν αυτού και σε περίπτωση που το Εφετείο, κάνει δεκτό το σκεπτικό των αρεοπαγιτών, τότε η 31χρονη κατηγορούμενη ενδέχεται να βρεθεί άμεσα εκτός φυλακής, καθώς ήδη έχει εκτίσει 7 χρόνια.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν από το δικαστήριο, να τους αναγνωριστούν -κατά περίπτωση- τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μετεφηβικής ηλικίας.

Στο δικαστήριο μεταξύ άλλων κατέθεσε και η μητέρα της 31χρονης, η οποία ανέφερε ότι η κόρη της έχει πραγματικά μεταμεληθεί για τη συμμετοχή της στη δολοφονία, έχει τελειώσει το Λύκειο μέσα στη φυλακή και σπουδάζει πλέον στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τη μητέρα της η 31χρονη αντιμετωπίζει προβλήματα νοσογόνου παχυσαρκίας και για αυτό το λόγο δεν παρέστη στο δικαστήριο καθώς δεν μπορούσε να μετακινηθεί.

«Το παιδί μου είχε πάντα πρόβλημα με την παχυσαρκία. Δεν έβγαινε έξω λόγω εμφάνισης. Δεν είχε σχέσεις. Όταν γνώρισε αυτούς τους ανθρώπους (σ..σ. τους συγκατηγορούμενούς της) που της έδειξαν ενδιαφέρον εκείνη χάρηκε» κατέθεσε η μητέρα της κατηγορούμενης και με δάκρυα στα μάτια προσέθεσε:

«Πιστεύω ότι το δικαστήριο σας θα της δώσει αυτό που ζητά. Η κόρη μου έχει 82% ποσοστό αναπηρίας γιατί έχει και άσθμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ