Ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης
Ανανεώθηκε:
Σαν σήμερα, 7 Οκτωβρίου, ακριβώς ένα χρόνο πριν, το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ανακοινώνει την ιστορική ετυμηγορία του για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».
Μια καταδίκη με τεράστια σημασία που ανεξίτηλα θα γραφτεί στις σελίδες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας αλλά όχι αρκετή για να εξαφανίσει δια παντός το ακροδεξιό φαινόμενο, όπως οι πρόσφατες επιθέσεις φασιστικών ομάδων στη Σταυρούπολη και το Νέο Ηράκλειο.
Η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα με διάρκεια 5,5 χρόνων, αδιαμφισβήτητα δικαίωσε πρωτίστως τα θύματα της βίας και της μισαλλοδοξίας με τη φυλάκιση του ηγετικού πυρήνα της, υψηλόβαθμων στελεχών της και του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.
Ασφαλώς, όμως δικαίωσε και κάθε μέλος της κοινωνίας που είδε τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να βρίσκονται εκεί όπου ανήκουν. Στη φυλακή.
Συνολικά 39 καταδικασθέντες, εκ των οποίων οι 13 υπήρξαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οδηγήθηκαν στη φυλακή.

«Δεν είναι δικαίωση για τον Παύλο αλλά για όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ. Μακάρι ο Παύλος να ζούσε να ήταν ένας από τους σακατεμένους που έχουν αφήσει αλλά τουλάχιστον ζουν», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους η Μάγδα Φύσσα, σύμβολο του αγώνα κατά του ναζισμού, αμέσως μετά την ιστορική ετυμηγορία.
Επί σειρά ετών η μητέρα του Παύλου αγωνιζόταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να αποδοθεί δικαίωση στη μνήμη του γιου της, αλλά και στα υπόλοιπα θύματα των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Επί 465 συνεδριάσεις η Μάγδα Φύσσα ήταν πάντα εκεί ως υπόμνηση ότι ο αντιφασιστικός αγώνας πρέπει να είναι αδιάλειπτος και αδυσώπητος.
SPONSORED
Ανησυχία από την αύξηση των περιστατικών αυτοτραυματισμού - Σχεδόν 500 νέοι έχουν λάβει υποστήριξη
08:48
Οι Iron Maiden στην Αθήνα: Τι ώρα βγαίνουν στη σκηνή, τι απαγορεύεται και όσα πρέπει να ξέρετε
08:46
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος: Ζει το αμερικανικό όνειρο και το 2026
08:41
Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις: «Υπέρμετρες απαιτήσεις»
08:37