ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε το Ελληνικό Πρόγραμμα «Έτος Ελλάδας στη Ρωσία»

Ξεκίνησε το Ελληνικό Πρόγραμμα «Έτος Ελλάδας στη Ρωσία»
Eurokinissi

Ξεκίνησε το Ελληνικό Πρόγραμμα «Έτος Ελλάδας στη Ρωσία» με τα εγκαίνια της έκθεσης του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Την έναρξη κήρυξε στις 8 Απριλίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Από ρωσικής πλευράς παρευρέθη ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκιόργκι Πολτάβτσενκο και o υπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Η εξαιρετικά διατηρημένη Κόρη 670, η οποία χρονολογείται γύρω στο 520-510 π.Χ., είναι ντυμένη με καταστόλιστα χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά κοσμήματα, είναι το πρόδρομο έκθεμα της Ελλάδας στη Ρωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η παρουσίαση του μαρμάρινου αγάλματος από τον Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή και τον Διευθυντή του Μουσείου Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, προκάλεσε τον θαυμασμό των επισήμων, του κοινού, αλλά και των δημοσιογράφων.

Των εγκαινίων προηγήθηκε συνάντηση στο Κυβερνείο της Αγίας Πετρούπολης του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών, επιβεβαιώθηκαν η ιστορική σχέση Ελλάδας – Ρωσίας και οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι δράσεις που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια του Έτους με γνώμονα την ενίσχυση της συνεργασίας τους. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και η εξομάλυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας.

Στη τελετή εγκαινίων της Κόρης 670 στο Ερμιτάζ παραβρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Πρόξενος στην Αγία Πετρούπολη Παναγιώτης Μπεγλίτης, ο Ειδικός Συντονιστής για το Έτος Ελλάδας - Ρωσίας Πρέσβης ε.τ. Ηλίας Κλης, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν για το Έτος Ρωσίας - Ελλάδας Πρέσβης Μιχαήλ Σβιντκόι, καθώς και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Ελληνικής Πρεσβείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ