ΕΛΛΑΔΑ

Απόκοσμο σκηνικό στο Αιτωλικό: Όλα σκεπάστηκαν από πέπλο αράχνης - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Απόκοσμο σκηνικό στο Αιτωλικό: Όλα σκεπάστηκαν από πέπλο αράχνης - Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Screen grab

Ένα τεράστιο πέπλο από αράχνες έχει καλύψει φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση στην παραλία της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό, που μοιάζει να είναι βγαλμένο από ταινία τρόμου.

Πρόκειται για ένα εποχικό φαινόμενο το οποίο συνθέτουν οι αράχνες Tetragnatha και το οποίο εμφανίζεται αυτή την περίοδο, δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Οι απόκοσμες αυτές εικόνες είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον μέσων ενημέρωσης από όλον τον πλανήτη και το 2018, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ΕΡΤ.

Οι μέτριες θερμοκρασίες συντέλεσαν στον υπερπληθυσμό σκνίπας στην περιοχή που οδήγησε και σε «έκρηξη» των πληθυσμών αράχνης. Οι αράχνες Tetragnatha είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, όμως είναι ικανές να φτιάχνουν πολύ μεγάλους ιστούς και να κάθονται μέσα σε αυτούς.

Σύμφωνα με τον φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνικών Ορέων «το φαινόμενο της σκνίπας ακολουθήθηκε με φυσικό τρόπο από το φαινόμενο υπερανάπτυξης πληθυσμών αραχνών, που έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών και τούτο προφανώς λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας τροφής για τις αράχνες. Το πιο πρόσφατο υπόβαθρο για τους ιστούς τους ήταν παρόχθια μικρά δέντρα και θάμνοι».

Αναμένεται ότι όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας θα εκλείψουν βαθμιαία και οι αράχνες και οι ιστοί τους θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Η βιολόγος, αραχνολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΔΠΘ, Μαρία Χατζάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε το φαινόμενο.

«Οι συνθήκες στο Αιτωλικό είναι τέτοιες ώστε τα έντομα βοηθούν, λόγω της υγρασίας και της τροφής που βρίσκουν εκεί, τις συνθήκες ώστε να αυξηθούν», είπε η κ. Χατζάκη.

«Στο συγκεκριμένο μέρος συγκεντρώνονται χιλιάδες αράχνες και είναι χαρακτηριστικό του φαινομένου ότι παρατηρείται τη συγκεκριμένη εποχή, ποτέ λ.χ. το χειμώνα ή την άνοιξη. Την προηγούμενη φορά το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στον ποταμό Νέστο ή το Κοτύχι της Πελοποννήσου» είπε ακόμα.

«Με την τόσο μεγάλη αύξηση του πληθυσμού οι αράχνες αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, απλώνουν τους ιστούς τους και φτιάχνουν αυτά τα μεγάλα πέπλα που βλέπουμε. Όταν πέσει η θερμοκρασία και αλλάξει η εποχή θα πεθάνουν και θα πάψει το φαινόμενο» εξήγησε σχετικά η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ