ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες Εύβοια - Λέκκας: Δεν έγιναν οι σωστές παρεμβάσεις στα καμένα

Πλημμύρες Εύβοια - Λέκκας: Δεν έγιναν οι σωστές παρεμβάσεις στα καμένα
ΙΝΤΙΜΕ

Στις καταστροφές στην Βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία «Αθηνά», αναφέρθηκε ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Οργανισμού, Ευθύμης Λέκκας κανόντας λόγο για λάθος παρεμβάσεις στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του Open, αυτές οι λάθος παρεμβάσεις, οδήγησαν στα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Στις περιοχές που κατέκαψε η φωτιά χρειάζονταν στοχευμένες και καινοτόμες παρεμβάσεις, ωστόσο αντιίγια αυτές επιλέχθηκε να ακολουθηθεί μια «ολιστική κατάσταση που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

«Αναμφίβολα είχαμε έντονη βροχόπτωση στην περιοχή. Μια βροχόπτωση η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει ίσως να προβληματιστούμε και να δούμε τα πράγματα από την αρχή και τον αρχικό προβληματισμό που έθεσα πριν από δύο μήνες μετά την πυρκαγιά. Ότι δηλαδή χρειάζονται στοχευμένα έργα σε στοχευμένες περιοχές. Έργα καινοτόμα. Θα έπρεπε να είχαν γίνει τα έργα που έγιναν στην Κύπρο τα οποία αποτρέπουν αυτές τις πλημμύρες. Δηλαδή σε επιλεγμένα σημεία παρεμβάσεις κατά μήκος της κοίτης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η θεολογία και η μορφολογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των πλημμυρικών φαινομένων. Δυστυχώς πήγαμε σε μια ολιστική κατάσταση που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε όλη την περιοχή».

«Πρέπει να παρέμβουμε σε ορισμένα σημεία και περιοχές. Είχαμε επισημάνει συγκεκριμένες λεκάνες στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση, αλλά εμείς πήγαμε σε ολιστικές παρεμβάσεις που δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή που τρέχουμε να προλάβουμε».

«Στην Κύπρο μέσα σε 2 μήνες σε μια αντίστοιχη περιοχή έγιναν στοχευμένα έργα. Στον ελληνικό χώρο αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα γενικότερο σχεδιασμό ο οποίος είναι καλός, αλλά πρέπει να κάνουμε και έναν ειδικό σχεδιασμό κατά μήκος συγκεκριμένων ρευμάτων και περιοχών», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ