ΕΛΛΑΔΑ

Πάρνηθα: Τι απαντά το δασαρχείο για το ελάφι που ψυχοραγούσε επί μέρες αβοήθητο

Πάρνηθα: Τι απαντά το δασαρχείο για το ελάφι που ψυχοραγούσε επί μέρες αβοήθητο
Screen Grab/video

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση πως ένε ελάφι επί μέρες παρέμενε αβοήθητο στην άκρη του δρόμου της Πάρνηθας, με κάτοικο να καταγγέλλει αναλγησία από το δασαρχείο. 

«Ότι θέλετε να μάθετε, στείλτε το γραπτώς. Περιμένουμε την αναφορά της κτηνιάτρου για να δούμε τι έγινε. Το ελάφι ήταν στον δρόμο από την περασμένη Πέμπτη. Περιμένουμε την κτηνίατρο. Έχουμε ένα μήνα περιθώριο να σας απαντήσουμε. Όταν θέλουμε θα σας στείλουμε email», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Γεώργιος Φρούσιος, αναπληρωτής δασάρχης Πάρνηθας.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Ιωάννης Στάμου, αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, σημείωσε πως το δασαρχείο είναι υπεύθυνο να φέρει τον κτηνίατρο.

«Ξεκίνησε η διαδικασία και εμείς την Παρασκευή στείλαμε συνεργείο. Βλέπουμε μία καθυστέρηση, η οποία δικαιολογείται ως εξής: η καταγγελία έγινε την Πέμπτη, απ’ ότι μου είπαν στο δασαρχείο. Πήγαν την Πέμπτη, το έψαξαν και δεν το βρήκαν. Πήγαν πάλι την Παρασκευή και συγκρότησαν το συνεργείο».

«Η πρακτική είναι να επεμβαίνουμε και να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες με κτηνίατρο», είπε ο κ. Στάμου και συμπλήρωσε πως ήταν δύσκολο για τον κτηνίατρο να μεταβεί έγκαιρα στην Πάρνηθα, καθώς μένει στον Πειραιά. «Δεν υπάρχει 24ωρη λειτουργία στο δασαρχείο, υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό, οι οποίες έχουν μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια».

Το ελάφι τελικά ήταν νέο και όχι ηλικιωμένο, και όπως διαπιστώθηκε, είχε κάταγμα λεκάνης.

Τι λέει ο άνθρωπος που βρήκε το άγριο ζώο

Ο Νίκος Λεφατζής περιέγραψε τη Δευτέρα στο Mega τις κοπιώδεις προσπάθειές του να βοηθήσει ένα ταλαιπώρημενο ελάφι που κειτόταν στην άκρη του δρόμου.

Όπως είπε ο ίδιος, μετά από πολύ κόπο κατάφερε να επικοινωνήσει με το δασαρχείο, αλλά εκείνοι του είπαν πως πρόκειται για ένα γερασμένο ελάφι και αυτή ήταν η φύση του.

«Βρήκα το ελάφι να στέκεται στην άκρη του δρόμου να στέκεται σε κάτι λασπόνερα. Κατέβηκα από το αμάξι να δω πως είναι, το πλησίασα γιατί δεν κουνιόταν. Τα πίσω του πόδια είχαν πρόβλημα και έπεφτε στο οδόστρωμα. Πήρα το 112 και με συνέδεσαν με την Άμεση Δράση. Η Άμεση Δράση είπε ότι θα στείλει περιπολικό, δεν ήρθε κανένας… Μετά καλέσαμε το δασαρχείο, που είπε ότι είναι ένα ηλικιωμένο ελάφι και αυτή είναι η φύση του. Ο κύριος είχε περάσει το συγκεκριμένο ελάφι για ηλικιωμένο, λέει το είχε δει από το πρωί».

Ο κ. Λεφατζής στη συνέχεια επικοινώνησε με την ομάδα ΑΝΙΜΑ. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ANIMA, η κ. Μαρία Γανωτή, ο σύλλογος δεν μπορεί να επέμβει αν δεν τον καλέσει το δασαρχείο, καθώς πρόκειται για Εθνικό Δρυμό.

«Στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι Εθνικός Δρυμός, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε εάν δεν μας πει το δασαρχείο», δήλωσε.

Ταυτόχρονα, η κ. Γανωτή είπε πως ο κ. Λεφατζής αντιμετώπιζε μεγάλο κίνδυνο να τραυματιστεί από τα κέρατα του ελαφιού.

«Είναι ένα ζώο που θέλει ειδική διαχείριση. Ο μόνος τρόπος για να το διαχειριστεί κανείς είναι να το ναρκώσει. Εάν είχαμε κληθεί από την πρώτη μέρα θα είχαμε επέμβει. Μας κάλεσε ο κ. Λεφατζής και του είπαμε να μιλήσει με το δασαρχείο για να μας καλέσει».

Στη συνέχεια ο κ. Λεφατζής κατήγγειλε πως όταν κάλεσε το δασαρχείο, του απάντησαν πως η ANIMA δεν έχει καμία δουλειά εκεί, καθώς το δασαρχείο έχει τον δικό του κτηνίατρο.

Επίσης, κατήγγειλε απαράδεκτες συμπεριφορές των υπαλλήλων του δασαρχείου, οι οποίοι κράτησαν μία εξοργιστικά αδιάφορη στάση. «Μου είπαν “τι θέλετε κύριε, έχετε πάρει πόσα τηλέφωνα από το πρωί!”», είπε ο κ. Λεφατζής.

Το ελάφι που ψυχορραγούσε αβοήθητο επί τρεις ημέρες τελικά υποβλήθηκε σε ευθανασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ